Mi várható az ingatlanpiacon? A nemzeti bank optimista

Mi várható az ingatlanpiacon? A nemzeti bank optimista

Nyáron érezhető változás következett be az ingatlanpiacon, és jelentősen lelassult az árak növekedése. A nyári szünetben és szeptemberben alig drágultak a tavaszhoz a lakások, s azóta is folytatódik ez az ütem, de akkor mégis mi várható az elkövetkező hónapokban?

Az Európai Központi Bank monetáris politikájának szigorítása miatt a lakáshitelek kamatai folyamatosan emelkednek. Ez két okból is növeli a jelzáloghitelek árát, és korlátozza a hozzáférést. Az első a már említett kamatemelés, amely a következő hónapokban is folytatódik. A második a háztartások pénzügyi lehetőségeinek csökkenése a magas infláció miatt.

A változás jól érzékelhetõ a jelzáloghitelek állományának csökkenésében. Egyre jellemzőbb, hogy az eladó már nem a piac teljes ura, mert a vásárlóknak már van némi tere az áralkukra.  Éppen ezért ingatlanárak korrekciójáról beszélünk, és várható, hogy ez a korrekció a következő negyedévekben is folytatódni fog.

Hírdetés

Az elmúlt években ugyanis az volt a jellemző, hogy az eladó uralta a piacot, sok esetben magasabb összegért is el tudott adni egy ingatlant, mint amiért először meghirdette. Az elemzők szerint fel kell készülnünk arra, hogy az ingatlanok eladása hosszabb folyamat lesz, s nem csak idén vagy jövőre. Ezen a téren a helyzet változása már most látszik.

A legtöbb ügyfél újraértékeli az ingatlan vásárlását, és azoknak az ügyfelek kerülnek előtérbe, akiknek meg kell oldaniuk a lakáshelyzetüket. A refinanszírozási és befektetési ingatlanok vásárlása most kevésbé jellemző, miközben a magas kamatlábak mellett többen választják a rövidebb fixációt, bízva abban, csökkenni fognak a kamatlábak.

A Szlovák Nemzeti Bank elemzése szerint az árnövekedés stagnálása várható, vagyis hol jobban, hol kevésbé emelkednek az ingatlanárak. Ez a régióspecifikus jelenség lehet, de a városon, településen vagy régión belüli elhelyezkedéstől függően is változhat. Kissebb ingadozások előfordulhatnak a következő negyedévekben, de ezek nem lehetnek alapvető jellegűek.

Ennek egyik oka, hogy az új építési engedélyek növekedését regisztráljuk, és történelmileg a legmagasabb az épülő lakások száma. Ezzel csillapítani lehet a szlovákiai lakosság óriási ingatlanéhségét, és a kereslet-kínálat arányát vissza lehetne állítani a normális szintre.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »