Mi lesz az egykori komáromi nővérszálló épületével?

Mi lesz az egykori komáromi nővérszálló épületével?

Többféle híresztelés kapott szárnyra a komáromi kórház udvaráról is nyíló volt nővérszálló jövendő sorsát illetően. E nagy érdeklődést kiváltó téma a Nyitra Megyei Önkormányzat mai ülésének programjába is bekerült, ám végül azt módosították.

Az egyik közösségi oldalon tett bejegyzések szerint a régóta lakatlan épületet egy helyi magánvállalkozó akarta megszerezni, hogy azt átalakítsa irodaházzá. Az MKP Nyitra megyei képviselői szinte a 24. órában állították le az egyre rosszabb állagú objektum eladását. A többség abban bízik, hogy azt Nyitra megye mielőbb eladja a másik érdeklődőnek, a kórházat működtető Agel Rt-nek azért, hogy a felújítása után ismét a bejáró egészségügyi dolgozók szálláshelyévé váljon.

A kórházi szakkönyvtárnak is helyet adott nővérszálló leépítése, illetve a nővérek, medikusok és orvosok kilakoltatása akkoriban történt, mikor a hatalom urai e kórházat provinciális, azaz kiskapacitású egészségügyi központtá akarták átminősíteni. A sorozatos tulajdonváltás után a folyamatos fejlesztéseket biztosító Agel Rt. irányítása alá került az intézmény. Az épület nagy előnye, hogy különleges építési technikával, ún. csúszós betonöntéssel földrengésbiztossá tették. A monolit építmény összefüggő szerkezeti egységet alkot, vagyis egytagú, ezért nagyon masszív és időtálló.

„Milan Belica megyeelnök és a Nyitra Megyei Hivatal javaslatára a mai ülésünk napirendi pontjai közül kivették a hajdani komáromi nővérszálló eladásának megvitatását. E lépést az illetékesek azzal indokolták, hogy ez az adásvétel több Komáromban levő telek és más tétel értékesítésével együtt majd a Nyitra megye, Komárom város és az Agel Rt. közti magasabb szintű, háromoldalú megállapodás részét képezi.”

Hírdetés

Biztos vagyok abban, hogy a nővérszálló épületét a tervezett tranzakció során később megveheti az Agel Rt., de az alatta található telek tulajdonlását speciális módon kell rendezni. Erről további részleteket még nem mondhatok“

– tájékoztatta a Ma7.sk-t a tanácskozás programjának módosítása után Farkas Iván, a Magyar Közösség Pártja megyei frakcióvezetője.

Hozzátette: a következő megyei ülésüket nyár végére tervezik, addig új fejleményre ez ügyben sem lehet számítani.

Remélhetőleg a jövőben is az egykori célt szolgálhatja a teljesen felújítandó, négyemeletes objektum, amelybe a kórházudvarról és a Petőfi utcáról is nyílik bejárat.

Ekképp a bejáró alkalmazottakat majd pár méterre a munkahelyüktől szállásolhatnák el, amit főleg az éjszakai műszakokba belefáradt egészségügyi dolgozók „díjaznának“. Az sem mellékes, hogy a gépkocsival nem rendelkező dolgozók pár percnyi sétával eljuthatnak a közeli vasútállomásra és buszpályaudvarra.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »