Mi lesz a Tátralomnicon található egykori Széchenyi-villa sorsa?

Mi lesz a Tátralomnicon található egykori Széchenyi-villa sorsa?

A munkácsi születésű Takács Adalbert építészetet tanult Budapesten, majd tanulmányai befejezését követően,1900-ban külföldön próbált szerencsét. Útja előbb Párizsba, majd Londonba vezetett. Idővel New Yorkba is eljutott, ahol a világhírű Louis C. Tiffany műhelyében dolgozott. Végül a festészetben szerzett tudását Alfons Muchánál tökéletesítette.

Amikor visszatért Európába, az Osztrák-Magyar Monarchia több ismert személyiségének is dolgozott. Igazi újdonságnak számított, amikor 1913-15 között Tátralomnicon egy téglából készülő nyári villát tervezett Széchenyi Bertalan grófnak.

A földszinten az előszoba, a nappali, az étkező, az úr szobája és két vendégszoba kapott helyet a fürdőszobával. Az emeleten pedig a társalgó, a női és férfi hálószoba, két gyerekszoba és a terasz. Az épületben voltak a személyzet szobái is.

Ez a villa új stílust képviselt a Magas-Tátrában, felidézve az angol építészet stílusjegyeit.

A vakolatlan téglafal, a Tudor-boltíves ajtó, a fából készült lépcsőkorlát és a szecessziós nappali oldalsó padokkal mind-mind az angol vidéki építészet jellemző jegyei voltak. A ház tehát, a maga nemében, egyedülálló lett, különlegessége elsősorban a külsejében jelent meg, bár a belsőépítészet részleteiben is fellelhető volt.

Hírdetés

Egykor a 64 legszebb szlovákiai villa közé sorolták.

A házat 1946-ban államosították, 1949 és 1959 között a Tátrai Nemzeti Park igazgatósága dolgozott benne, 1969-ig a TANAP Múzeuma működött itt, majd termeiben szolgálati lakásokat alakítottak ki. Egy ideig arról volt szó, hogy az állam felújítja, és azt a Földművelődési Minisztérium reprezentációs célokra használja majd, ám ebből végül semmi sem lett. 2010-ben váratlanul magántulajdonba került, mára pedig enyészetnek indult.

Potyog a téglaburkolata, hiányosak az üvegtáblák, a külső lépcsők mállanak.

A nyílászárókat lécek szegélyezik, aki bekukkant a földszintre, az fűtésre alkalmas tüzifahalmokat lát egy elhanyagolt teremben. Megújításra vár a tető, a külső-belső terek, a nyílászárók, a fűtésrendszer, illetve a felújítás részét képezi a restaurátori munka is.

Tulajdonosa, az autókereskedő Miroslav Jevický egy ideje már emlegeti az épület felújítását,

ahogyan többször is nyilatkozta: mindezt az épület eredeti építészeti megoldásainak megőrzésével. A történelmi épületbe egy múzeumot illetve reprezentatív tereket álmodott. A munka költségeit mintegy 2 millió euróra becsüli. A műemlékvédelem szakemberei a rekonstrukciós tervekre már 2015-ben rábólintottak. A terv legnagyobb szépséghibája az, hogy a felújítás a mai napig sem kezdődött el.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »