Mi kerüljön az asztalra, hogy elkerüljük a meszes ereket?

Mi kerüljön az asztalra, hogy elkerüljük a meszes ereket?

Változatlanul az érelmeszesedés okozta szív- és érrendszeri betegségek, különösen a koszorúér-betegség jelenti a vezető halálokot világszerte. 

A szív- és érrendszeri betegségek a férfiakat és a nőket egyaránt érintik, Európában a 75 évnél fiatalabb populációban a nők 42 százalékánál, míg a férfiak 38 százalékánál a szív-érrendszeri okok állnak a halálozás hátterében. Bár a legtöbb fejlett országban csökken a szív-és érrendszeri eredetű halálozás, Közép-Kelet-Európa országaiban változatlanul magas.

A szív-érrendszeri halálozások miatt kiemelt jelentősége van a megelőzésnek, mely igen hatékony módszer, hiszen a rizikófaktorok befolyásolásával 50%-nál nagyobb mértékű koszorúér-eredetű halálozás csökkenést lehetne elérni, míg a hatékony kezelés 40%-os kockázatcsökkenést eredményezne.

A preventív erőfeszítéseknek élethosszig kell tartania, a születéstől kezdve (vagy már korábban is) a nagyon idős korig.

Hírdetés

A populáció-szintű, illetve a nagy rizikójú egyénekre koncentráló preventív stratégiáknak ki kell egészíteniük egymást: a kizárólag a nagy kockázatra szorítkozó prevenció kevésbé hatékony, emiatt a teljes populációra kiterjedő prevencióra, az egészséges életmóddal kapcsolatos széles körű oktatásra van szükség.

Az orvosok igen gyakran emlegetik a nem-gyógyszeres kezelést, az életmódváltást.

Ennek jelentőségét nem lehet eleget hangsúlyozni, semmilyen gyógyszeres kezelés nem lehet e nélkül kellően hatékony, míg a megfelelő, életvitelszerű életmódváltás önmagában is sokat segíthet a szív-érrendszeri betegségek elkerülésében.

Az Európai Kardiológus Társaság (ESC) módszertani ajánlása alapján a szív- és érrendszert érintő egészséges étrend legfőbb összetevői a következők:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »