Még soha ennyien nem vettek részt a Tisza-tavi PET Kupán – videó

Még soha ennyien nem vettek részt a Tisza-tavi PET Kupán – videó

Rekordszámú résztvevővel, 19 csapat, 80 kenu és mintegy 370 önkéntes, köztük csaknem 40 gyerek közreműködésével mintegy 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a Tiszát június 27-30. – közölték a szervezők.

2023 vége és 2024 márciusa között hét árhullám vonult le a Tiszán, jelentős mennyiségű hulladékot terítve szét az ártéri erdőkben, nádasokban. Amíg Kárpátalján a hulladékgazdálkodás nem indul jelentős fejlődésnek – mintegy 200 településen nincs hulladékszállítás -, addig a hulladék utánpótlása minden évben biztosított lesz – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a korábbiaknál nagyobb flottával és mintegy 80 kenuval rajtolt el az V. Tisza-tavi PET Kupa, hogy hulladék után kutatva evezze végig a Tiszafüred – Tiszaszőlős – Tiszaderzs – Tiszanána-Dinnyéshát közötti folyószakaszt. A 370 fős mezőny körülbelül 20 százaléka gyerek volt, az oktatási intézmények is képviseltették magukat az akció során.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/petkupa/videos/452815441027056/&show_text=false&width=560&t=0

A verseny június 27-én a hajóépítéssel vette kezdetét a Tiszafüredi Morotva Kerékpáros Pihenőparkban. Az V. Tisza-tavi PET Kupán a csapatok 3 nap alatt több mint 7,5 tonna hulladéktól mentesítették a folyót, amivel bőven felülmúlták a tavalyi 6,5 tonnás mennyiséget. A hulladék jellege változatlan, továbbra is PET-palackokból van a legtöbb, hiszen ezek a súlyuk miatt könnyen úsznak a vízen, de sok az üveg, a fémdoboz és a kommunális hulladék is az ártéri területeken.

Hírdetés

A közlemény szerint a legtöbb hulladékot az MBH Bank csapata gyűjtötte. Őket a Decathlon csapata követte, míg a harmadik helyet a Siemens Energy érdemelte ki. A Tisza-tó Hőse – azaz az 1 főre jutó legtöbb hulladékot gyűjtő csapat – a Decathlon lett.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https://www.facebook.com/petkupa/videos/1001161721719066/&show_text=false&width=560&t=0

A csapatok összesen több mint 2300 zsák hulladéktól mentesítették a Tiszát. A kommunális hulladékot, a szelektív, valamint a még szelektálásra váró hulladékot Kiskörére, a Folyómentő Központba szállítják, ahol további válogatás, előkészítés után adják át újrahasznosításra. Ezáltal ennek az óriási mennyiségnek körülbelül a 60 százaléka körforgásban tartható és értékes másodnyersanyagként kelhet új életre – olvasható az összegzésben.

Az V. Tisza-tavi PET Kupával párhuzamosan – egy időben és helyszínen, tiszafüredi központtal – rendezték meg a Burger King Ultra Tisza-tó versenyt, melynek szervezői a környezetvédelem iránti elkötelezettségüket azzal is bizonyították, hogy idén a versenyen értékesített testmatricákból befolyó összeget a PET Kupa Egyesületnek ajánlották fel – olvasható a közleményben.

A rendezvény főtámogatója az Energiaügyi Minisztérium volt – áll az összegzésben.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »