Kovács Zsófia kapta a női tornászok olimpiai országkvótáját

Kovács Zsófia kapta a női tornászok olimpiai országkvótáját

A Magyar Torna Szövetség (MTSZ) elnöksége a szövetségi kapitány javaslatát elfogadva úgy döntött, hogy Kovács Zsófia szerepelhet a párizsi olimpián a magyar női tornászok által szerzett, nem névre szóló országkvótával.

A MATSZ kedd délutáni közleménye emlékeztetett rá, hogy az „indulási jogért megalkotott válogatási elv” szerint a kvótát az a tornász kapja, aki a – hétvégén rendezett – bukaresti RomGym Trophy-n felemáskorláton a magasabb pontszámot éri el. Kovács Zsófia – aki elsőszámú tartalékként várta a finálés napot, majd portugál vetélytársa visszalépése után döntőzhetett – a fináléban 14,200 ponttal zárt, míg riválisa, Székely Zója legmagasabb pontszáma a selejtezőben produkált 14,050 volt.

„A szabályoknak megfelelően, Draskóczy Imre szövetségi kapitány a Magyar Torna Szövetség (MATSZ) elnöksége elé terjesztette a hivatalos javaslatát, a grémium pedig bejelentette: a RomGym Trophy versenyen elért eredmény és a szövetségi kapitány javaslata alapján a sérüléséből felépült Kovács Zsófia indulhat a párizsi ötkarikás játékokon” – áll a közleményben. Altorjai Sándor főtitkár elmondta,

az elnökség egyhangúan hozta meg a döntést a női szakág harmadik kiutazó olimpikonjával kapcsolatban.

Hírdetés

„A Magyar Torna Szövetségnek az az elsődleges szempont, hogy az legyen ott az olimpián, akinek van sansza döntőbe kerülni és ott pontot szerezni” – hangsúlyozta Altorjai, aki Kovács Zsófia egészségügyi állapotáról is beszélt.

„Még nincs százszázalékos állapotban és tovább kell javulnia, hiszen azt láthattuk a versenyen, hogy egy dupla szaltóval ugrott le, de Zsófi a cukaharára is képes. Még van egy hónap az olimpiáig, már fél és háromnegyed gyakorlat végén meg tudja csinálni, leugrik cukaharával. Bízunk benne, hogy efelé halad, mivel akkor magasabb értékű gyakorlatot tud majd bemutatni. Az a leugrás öt tizedet emel a gyakorlatán” – árulta el az M1 aktuális csatornának Altorjai.

A dunaújvárosiak háromszoros Európa-bajnoka így a riói és a tokiói után a harmadik olimpiáján szerepelhet.

A nyári játékokon négy magyar tornász szerepel majd. A nőknél 24 éves Kovács mellett a korábban névre szóló kvótát szerzett Czifra Bettina Lili és Bácskay Csenge indul, míg a férfiaknál Mészáros Krisztofer képviseli a magyar színeket.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »