Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

ZABOLA. A Csángó Néprajzi Múzeumban szeptember 20-án, pénteken 18 órai kezdettel bemutatják Salamon Ferenc értékőrző könyve, a Mit neked, utókor, emlékül átadok. Házigazda: Demes Judit.

Tánc ÉVADKEZDÉS A HÁROMSZÉK TÁNCSZÍNHÁZNÁL. Szeptemberben a Lúdas Matyi felújított gyermekelőadásé lesz a főszerep, melynek rendezője a nemrég elhunyt Novák Ferenc Tata. A Fazekas Mihály klasszikus műve alapján készült mese-musicalt a Háromszék Táncstúdióban ma 10 órától szervezett előadáson, 19 órától évadnyitó előadáson, 19-én, csütörtökön szervezett előadáson játsszák. Jegyet a központi jegyirodában lehet vásárolni. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn, kedden és szerdán 8–16, csütörtökön 8–17, pénteken 8–15 óráig, valamint előadások előtt egy órával. Telefon: 0267 312 104. NÉPTÁNCOKTATÁS AZ ALAPOKTÓL. Szeptember 22-től felnőtteknek szóló alapfokú néptánctanfolyam indul Sepsiszentgyörgyön a Bábel kiskultúrban (Csíki utca 21. szám). Az első alkalmak a társaság kialakulását célozzák, összerázó jellegűek lesznek, ezért a jelentkezés folyamatos, még októberben is lehetséges. Oktatók: Kiss Adorján és Lukács Réka. Érdeklődni a helyszínen vagy Kiss Adorjánnál a 0740 774 675-ös, Kisgyörgy Apornál a 0748 211 721-es telefonszámon.

Zene ZONGORAKONCERT. Szeptember 19-én, csütörtökön 19 órától rendkívüli zongorakoncertre hívja az érdeklődőket az Árkosi Kulturális Központ (Sepsiszentgyörgy, Zeneház, Olt utca 6. szám). Fellép Sabina Oprea, a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia zongora szakos tanára. Jegyeket előre is meg lehet vásárolni 20 lejért a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 651).

Bábszínház CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 18 órától és szeptember 19-én, csütörtökön 12 órától Daróczi Klarissza egyéni játékát, a sSOHA című előadást láthatja Sepsiszentgyörgyön a nagyközönség (rendező: Hatházi András). Ajánlott korosztály: 14 éven felülieknek. Érdeklődni, foglalni a 0757 047 717-es telefonszámon lehet Péter Orsolyánál. Jegyár: 10 lej személyenként. Szervezett csoportok esetén a kísérő pedagógusok belépése díjtalan. Részletek a facebook.com/Cimborák oldalon.

Kiállítás TŰZZOMÁNC-KIÁLLÍTÁS. A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ emeleti dísztermében szeptember 19-én, csütörtökön 18 órától megnyílik Elekes Gyula tűzzománcművész kiállítása. Az alkotó munkásságát Lőrincz Ildikó művészettörténész méltatja, közreműködik zongorán Gáspár István, a Molnár Józsiás Iskola VIII. osztályos tanulója.

Hírdetés

Mesemécses A Cimborák Bábszínház és a Mesélő Háromszék közös szervezésében Mesemécses – Minden napra 3 mese Benedek Elek gyűjtéséből címmel keresnek olyan háromszéki befogadó közösségeket, csoportokat, osztályokat, civil tömörüléseket, ifjúsági köröket, amelyek vállalják, hogy népmesei örökségünk éltetői lesznek szeptember 30. és október 8. között. Benevezési feltétel az alábbi tevékenységek valamelyikének megszervezése a saját közösségnek: mesefolyam – kérik, hogy az általuk javasolt 27 népmesét részesítsék előnyben (a kiválasztott 27 népmese hanganyaga elérhető lesz a Mesélő Háromszék online felületein), vagy kedvenc magyar népmesét olvassanak; óvodás csoportoknak régi óvodások visszahívását javasolják, akik szívesen olvasnak mesét a jelenlegi csoportoknak; kisis­kolásoknak régi tanítványok visszahívását javasolják, akik szívesen olvasnak mesét a jelenlegi csoportoknak; civil közösségeknek, ifjúsági köröknek jelenlegi és régi tagok buzdítását, közös meseolvasási alkalmak szervezését javasolják; mesebarangolás – együttműködő mesebarangolás szervezése a saját közösségnek, felnőtt tagok, önkéntesek részvételével; mesés rajzok – a meghallgatott népmesék alapján kikerekedett kedvenc mesehős(ök)ről készült rajzok kiállítása a saját közösségben; mesés jelmezek bemutatója – a népmesei hősök jelmezei bemutatójának megszervezése a farsangi maszkabál mintájára; mesés-játékos vetélkedő – benevezés a Mesélő Háromszék által szervezett vetélkedőre október 4–6. között. A résztvevők vállalják, hogy minden Mesemécseshez kapcsolódó program beszámolóját elküldik a [email protected] e-mail-­címre, illetve megjelenítik a közösségi média felületein, a Mesélő Háromszék oldalát hozzáadva (taggelve). A benevezett közösségek szeptember 30-án, hétfőn Kisbaconban átveszik a Mesemécsest, a rendezvénysorozathoz való kapcsolódás jelképét. Benevezési határidő: szeptember 24., kedd.

Meghívó nyílt napra A Kovászna Megyei Szociális és Gyermekjogvédelmi Igazgatóság keretében működő baróti rezidens központ és rehabilitációs központ idén is megszervezi a fogyatékkal élő gyermekek világnapját, amelynek célja felhívni a figyelmet a társadalmi felelősségvállalás fontosságára, a másság elfogadására. Remélve, hogy betekintést szeretne nyerni központjaink életébe, várjuk szeretettel egy vidám kis találkozóra szeptember 25-én, szerdán 10 órától. A nyílt nap keretében sor kerül szakmai találkozóra is, melynek témája a fogyatékkal élő gyerekek segítése, oktatása, fejlesztése. Címünk: Barót, Petőfi Sándor utca 8. szám, a régi Árvaház épülete. Telefon: 0267 377 326.       A központ vezetősége

Hitvilág BIBLIAMŰHELY. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében szeptember 19-én, csütörtökön 18 órakor kezdődik a Bibliaműhely. Téma: Bevezetés a Szentírás rejtelmeibe. JUBILEUMI ÜNNEPSÉG ÁRKOSON. Az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei közösség kolostorkápolnájának búcsúján szeptember 22-én 12 órától szentmisét tartanak, melyet Kovács Gergely gyulafehérvári érsek mutat be. A kápolna titulusa Assisi Szent Ferenc stigmatizációja. A búcsú az idei évben kiemelt jelentőséggel bír, 800 éves jubileuma van annak, hogy Szent Ferenc az Alverna hegyén megkapta Jézus sebhelyeit. A ferences lelkiségben való elmélyülésre kínál lehetőséget a kolostorkertben erre az alkalomra felállított Szent Ferenc útja imasétány, amelyen elmélyült imádkozással megközelítőleg egy óra alatt lehet végighaladni. A szentmise követhető lesz az Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Facebook-oldalán, illetve a Sepsiszentgyörgyi Medjugorjéi Imacsoport oldalán is.

Rádió A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 7 órától szentmise Kisbácsból, 7.50-től A hét plébániája, 8 órától Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – Napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20 és 6 óra között a Grigore Bălan tábornok úti Dr. Max (telefon: 0752 068 364) patika teljesít éjszakai szolgálatot. Kézdivásárhelyen ma a 22-es Udvartéri Dona (0372 407 089) gyógyszertár a szolgálatos. Honlap: colegfarmcovasna.ro/hu.

Röviden VÍZELZÁRÁS. A zaláni ivóvíztartály időszakonkénti tisztítása és fertőtlenítése miatt szeptember 19-én, csütörtökön 12 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás azoknál a Zalán felső felében lakó fogyasztóknál, akik közvetlenül az ivóvíztartályból kapják a vizet.  Szotyorban szeptember 19-én, csütörtökön 8–15 óráig nem lesz ivóvíz. JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket. HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket ma 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban. FELKÉSZÍTŐ. Az Amőba Alapítvány érettségi felkészítőt szervez matematikából XII. osztályos tanulóknak. Az első megbeszélés időpontja: szeptember 26., 17 óra, Sepsiszentgyörgyön a Templom utcai székhelyen. Jelentkezés, iratkozás naponta a titkárságon 9–15 óráig. Telefon: 0744 616 449 vagy 0744 167 500. LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. vidéki lomtalanítási akciója során régi bútorokat, gumiabroncsokat, elektronikai hulladékot, ruhaneműt szállítanak el ma Komollón és Bitán, csütörtökön Egerpatakon és Szacsván. Honlap: tega.ro.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »