Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Erdővidéki Közművelődési Napok

A mai program: BARÓT. 16 órától a Vadonvilág című kiállítást Erdővidék Múzeumának kertjében megnyitja dr. Demeter János, a Vadon Egyesület ügyvezető igazgatója (Sepsiszentgyörgy). FELSŐRÁKOS. A kultúrotthonban 19 órától az olaszteleki Hajnalcsillag néptánccsoport és a Felsőrákosi Hagyományőrző Dalcsoport közös előadása. KISBACON. A Benedek Elek Elemi Iskolában 11 órától A ládikó című, népmese alapján készült bábjátékot a gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház adja elő. KÖPEC. A református imateremben 18 órától A közösség építő ereje – Lázár László közösségfejlesztő (Lövéte) vetített képes előadása a közösségszervezés fontosságáról. SZÁRAZAJTA. A református templomban 19 órától A szárazajtai református templom – Fehér János művészettörténész (Barót) vetített képes előadása. VARGYAS. Az unitárius imateremben 18 órától Értékmentés Zalánpatakon – Préda Barna helytörténész (Zalánpatak) vetített képes előadása. PÉNTEKEN: BARÓT. A Művelődési Ház nagytermében 19 órától Operettissimo – jubileumi musical- és operettgála a Kolozsvári Magyar Opera művészeinek előadásában. Jegyek elővételben (25 lej) a Művelődési Háznál kaphatóak. ÁGOSTONFALVA. 15 órától helytörténeti séta Benkő Levente történésszel (Kolozsvár). Előzetes bejelentkezés a 0746 089 140-es telefonszámon Demeter Zoltánnál. Indulás 14.45-kor Erdővidék Múzeumától. BARDOC. A Benkő József Általános Iskolában 12 órától II. világháborús foglyok nyomában – Benkő Levente és Papp Annamária történészek (Kolozsvár) vetített képes előadása. BÖLÖN. Az unitárius imateremben 18 órától A vargyasi bútorfestő és fafaragó Sütő család – Sütő István népművész (Vargyas) vetített képes előadása. UZONKAFÜRDŐ. 10 órától túra Uzonkafürdőn és környékén. Túravezető: Baló Ervin (Nagybacon).

Zene LECKEHANGVERSENY. A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nagytermében november 25-én, pénteken 10 órától román, 12 órától magyar nyelvű leckehangversenyre kerül sor. Csajkovszkij Diótörő című balettjének zenei anyagát az iskolás csoportok a Georgius Kamarazenekar, valamint a Csíki Kamarazenekar előadásában hallhatják. A narrátor Adorján Csaba. Az 50 perces előadásra egységesen 7 lejbe kerül a jegy. A belépőket a központi jegyirodában lehet megvásárolni. IRIE MAFFIA FESZTIVÁLZENEKAR. November 25-én, pénteken 20 órától lép a Tamási Áron Színház színpadára a magyarországi Irie Maffia fesztiválzenekar. A nagyszabású produkció karmestere Meggyes Ádám. A neves együttest a Heureka Pop Orchestra kamaraszimfonikus zenekar kíséri. Az előadásra belépőket a városi jegyirodában, valamint az eventim.ro oldalon lehet vásárolni, a jegy ára 40, illetve 20 lej. Kedvezményes jegyek kizárólag a jegyirodában kaphatók. A SEPSISZENTGYÖRGYI MAGYAR FÉRFIDALÁRDA a Megyei Tanács támogatásával szórványprogrammal készül a fogarasi református templomba november 25-én, Katalin napján 17 órakor, amelyet Árva Bethlen Kata emlékére mutatnak be.

Kiállítás LÁBAS HÁZ. A Székely Nemzeti Múzeum ideiglenes kiállítóhelyén, a sepsiszentgyörgyi Lábas Ház Pincegalériájában ma 17 órától Sántha Imre Géza művészettörténész megnyitja Mara Kinga Villő magyarországi festőművész Tizenöt stáció című kiállítását. EMŰK. Az Erdélyi Művészeti Központban Siklódy Ferenc grafikusművész és Damokos Csaba látványtervező ma 17 órától tart bevezetést a grafika világába. Siklódy Ferenc vezetésével szemügyre vehetik a 7. Székelyföldi Grafikai Biennálén kiállított műalkotásokat, majd megismerhetik a fametszet, a linómetszet és a mezzotinto készítésének rejtelmeit, valamint Damokos Csaba bemutatásában a kortárs grafika legújabb trendjeit és új irányvonalait. FOTÓKIÁLLÍTÁS. A Kónya Ádám Művelődési Ház nagytermében pénteken 17 órától dr. Péter Sándor magyarnyelv- és irodalomtanár megnyitja Váncsa Sándor, a Gyárfás Jenő Amatőr Képzőművészek Szövetsége tagjának 3. egyéni fotókiállítását Az ősz varázsa címmel.

A Magyar Tudomány Napja Erdélyben Az Erdélyi Múzeum-Egyesület agrártudományi szakosztálya és a sepsiszentgyörgyi fiókegyesület a Magyar Tudomány Napja Erdélyben elnevezésű rendezvénysorozat részeként november 25-én, pénteken 10 órától egész napos konferenciát szervez a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában. A konferencia társszervezői a Sapientia EMTE Marosvásárhelyi Karának Kertészmérnöki Tanszéke, valamint az illyefalvi LAM Alapítvány. A XVIII. agrártudományi konferencia címe: Agrártudomány, az éltető jövőnk alapja. A magyar szaknyelv ápolása, művelése mellett a rendezvény célja egy olyan szakmai fórum biztosítása, amelyben a magyar szakemberek, egyetemi hallgatók, doktoranduszok, vállalkozók, érintett intézmények képviselői megbeszélhetik és megvitathatják a szakma jelenlegi kérdéseit, rávilágíthatnak a jövőbeni kihívásokra. A konferencia részletes programja megtalálható az eme.ro honlapon.

Hírdetés

Mozi A sepsisszentgyörgyi Művész mozi műsorán ma: 16 órától Fekete Párduc 2. román feliratos és 20.15-től magyarul beszélő, 16.30-tól Ikarosz (magyarul beszélő), 18 órától Ahol a folyami rákok énekelnek (magyarul beszélő), 19 órától Mirciu­lică (román vígjáték), 21 órától A menü (román feliratos).

Segítsd a helyit! közösségi kampány Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete, partnerségben a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával Segítsd a helyit! címmel közösségi kampányt indít. Célja felhívni a figyelmet arra a támogatási lehetőségre, amely által a vállalkozások a 2021-es évre befizetett adójuk fel nem használt szponzoralapját átirányíthatják civil és egyházi szervezeteknek. Ma 15 órától a sepsiszentgyörgyi Fidelitas Hotel konferenciatermében, pénteken 14 órától a kézdivásárhelyi Cafe Jazz termében tartanak közösségi fórumot, amelyen gazdasági, civil és egyházi szervezetek párbeszédére teremtenek lehetőséget.

Román–magyar konferencia A kürtőskalácstól a normalitásig, avagy miről szól(jon) az együttélés? címmel szervez román–magyar konferenciát az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület november 25-én, pénteken 15 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A meghívott előadók és a konferencia résztvevői arra keresik a választ, hogy az egyre gyakoribbá váló, állampolitikává emelt, magyarellenes megnyilvánulások sorozatában milyen lehetőség nyílik a normalitás és a valós párbeszéd kialakítására, valamint a békés együttélés feltételeinek biztosítására. A konferencia első – Honnan indultunk, hová jutottunk? A román–magyar párbeszéd évtizedei című – panelbeszélgetésének résztvevői: Tőkés László, az EMNT elnöke, Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke, Sabin Gherman újságíró, Péntek János, az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségének elnöke, Bakk Miklós politológus, egyetemi oktató és Marius Ghilezan újságíró. A beszélgetés moderátora Farkas Réka újságíró. A konferencia második kerekasztal-beszélgetése a Kétnyelvűség a gyakorlatban, avagy mire (nem) elég a nyelvtörvény? címet viseli. Résztvevői: Szigeti Enikő, a Civil Elkötelezettség Mozgalom ügyvezető igazgatója; Árus Zsolt, a Székely Figyelő Alapítvány elnöke, Ilie Muscalu állatorvos, valamint a nagybányai polgármesteri hivatal képviselője. A beszélgetést Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke moderálja.

Ügyelet Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea (telefon: 0267 351 057), Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Röviden VÍZELZÁRÁS. Javítási munkálatok miatt ma 7.30–14 óráig szünetel az ivóvíz-szolgáltatás Sepsiszentgyörgyön az 1918. december 1. úton a Nicolae Bălcescu utcával való kereszteződéstől a Grigore Bălan úttal való kereszteződésig (beleértve a református templomot, valamint a 40–69. szám alatti magánházakat), 23-as tömbház A, B lépcsőházában és az Arany János utcai 1/A és 1/B magánháznál.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »