Mi az igazság az ingatlanáremelkedésekről?

Mi az igazság az ingatlanáremelkedésekről?

Az ingatlanárak alakulását szigorú figyelem követi. A saját lakhatás biztosítása ugyanis a családi költségvetés forrásainak jelentős részét csökkentheti. De hogyan viszonyulnak az ingatlanárak a béreinkhez? Az elemzők az alakulásuk összehasonlítása alapján kimutatták, hogy a jövedelmek növekedése messze elmarad a gyorsan emelkedő ház- és lakásárak mögött.

A Kormányhivatal elemző egységeként működő Stratégiai és Elemző Intézet (ISA) elemzői az ingatlanárak alakulását és a béremelések ütemét hasonlították össze.

Egyik következtetésük az, hogy a legtöbb uniós tagországban a vizsgált években, azaz 2014-től 2022-ig az átlagbéreknél gyorsabban nőttek az ingatlanárak.

Ez a megfigyelés Szlovákiára is vonatkozik, ahol jelentős a különbség az ingatlanárak növekedésének és a béremelések üteme között.

Szlovákiában az Eurostat adatai szerint 2014 és 2022 között 88 százalékkal nőttek a lakóingatlanok, azaz a házak és lakások árai, miközben az átlagbér csak 48 százalékkal emelkedett. A különbség így 39 százalékot jelent.

Európában is találunk teljesen eltérő fejlődésű országokat. E két paraméter összehasonlítása során Magyarország mutatja a legrosszabb eredményeket, ahol akár 200 százalékkal is emelkedtek az ingatlanárak, miközben az átlagbér csak 38 százalékkal nőtt. A különbség így elérte a 162 százalékot. „Ugyanakkor Magyarországon nőttek a leginkább az ingatlanárak az Európai Unióban” – mutattak rá az elemzők.

Hírdetés

Ezzel szemben az átlagbér csak Romániában, Litvániában, Bulgáriában, Olaszországban, Lettországban és Finnországban nőtt gyorsabban az ingatlanáraknál.

A legjobb arány Romániában volt, ahol a lakóingatlanok ára 45 százalékkal, a bruttó bérek pedig akár 120 százalékkal is emelkedtek, a különbség tehát 75 százalék volt a bérek javára.

Szlovákia szomszédaihoz képest nem járt túl jól az átlagbérek növekedésének megítélésében.

Az átlagos nominálbér növekedése a második legalacsonyabb volt a V4-ek közül 2014 és 2022 között.

„Míg Szlovákiában 48 százalékkal, addig Csehországban 66, Lengyelországban 53, Magyarországon 38 százalékkal nőtt” – teszik hozzá az ISA elemzői. Az átlagbérek Litvániában nőttek a leggyorsabban, elérték a 146 százalékot.

Elemzők szerint az országok közötti különbségeket a gazdaság eltérő fejlettsége és az infláció okozta.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »