Mesterséges növényekkel termelnének áramot a jövőben

Mesterséges növényekkel termelnének áramot a jövőben

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az energiatermelő egységek egészen új formáját mutatták be – számol be az Interesting Engineering. Az innovatív áramfejlesztők apró, levél alakú eszközök, amelyek hatékonyan alakítják át a szél és az eső energiáját elektromos árammá. A Ravinder Dahiya, az amerikai Északkeleti Egyetem munkatársa és kollégái által fejlesztett miniatűr eszközöket mesterséges növényekben integrálták, a technológia komoly előrelépést jelent a több forrásból származó energiatermelésre való törekvésben. Míg a hagyományos módszerek, például a napelemek és a szélturbinák az energiatermelés során egyetlen forrásra támaszkodnak, ezen parányi erőművek célja a hatékonyság maximalizálása a szél és az eső együttes felhasználásával. A napelemek a napsütéstől, a szélturbinák pedig a széltől függenek, az új eszközök viszont egyszerre több forrásra támaszkodva jóval megbízhatóbbak. A kutatók két különböző típusú energiatermelőt alkalmaztak a projektben.

Az első egy triboelektromos nanogenerátor (TENG), amelyet a szél kinetikus energiájának befogására terveztek. A nylon nanoszálakból, teflonból és rézelektródákból álló TENG elektromosságot állít elő, amikor a rétegek egymáshoz nyomódnak, a statikus töltéseket pedig használható árammá alakítja át. A második kollektor, a cseppalapú energiafejlesztő (DEG) az esőcseppeket hasznosítja. Az elektródaként működő teflonból és vezető szövetből készült DEG kis elektromos áramot és nagyfeszültséget hoz létre, amikor a cseppek az egyik elektródára csapódnak.

Hírdetés

Optimális körülmények között a TENG lenyűgöző 252 voltot, míg a DEG 113 voltot termelt, bár rövid ideig. A két kollektort kombinálva a kutatók a DEG-et a TENG tetejére szerelték, és levél alakú változatokat építettek be egy mesterséges növénybe. Amikor szimulált természetes szél- és esőviszonyoknak tették ki ezeket a generátorokat, 10 LED-lámpát rövid ideig képesek voltak megvilágítani. A technológiára még rengeteg fejlesztés vár, az adatok alapján azonban úgy tűnik, hogy a megoldással létrehozható nagyobb rendszer vagy hálózat.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »