Mennyire fontos Szoboszlai a válogatottnak?

Mennyire fontos Szoboszlai a válogatottnak?

Fénykorát éli a magyar válogatott, immáron 14 mérkőzés óta nem találtak legyőzőre. Marco Rossi csapatának kétségkívül Szoboszlai Dominik az egyik legfontosabb láncszeme, mind támadásban, mind pedig védekezésben kulcsszerep jut a 23 éves játékosnak.

Míg számos labdarúgó-válogatott az egyéniségekre épít és abban látja a siker kulcsát, addig a magyarok a csapategységre törekednek. Van azonban a magyar válogatottban egy játékos, aki nélkül gyökereiben változna meg az alapjáték, ami az eredményeket is könnyen befolyásolná. Ezt a futballistát Szoboszlai Dominiknak hívják.

Nem szeretném a válogatott többi tagjától elvitatni az érdemet, azonban a Liverpool labdarúgója Marco Rossi kirakósának egyik legfontosabb alkotóeleme. Nem hiába tartja olyan nagyra a magyar játékost Jürgen Klopp is, az az intenzitás és munkamorál, amelyet belerak egy meccsbe, minden edző álma.

Intenzitás és technika

Szoboszlai kiválóan használható az előrefelé való védekezésben, vagyis a letámadásban. Ennek során az ellenfél védőire nyomást helyez, akik így nagyobb eséllyel hibáznak. Hasonlót láthattunk Szoboszlaitól például a Brighton elleni találkozón, mikor nyomást helyezett a sirályok védőire, akik így hibáztak és a liverpooliak jöhettek bedobással. Jürgen Klopp a magyar játékos igyekezetét vastapssal honorálta.

A találatokban közös volt, hogy mindegyik nagyobb távolságból született. A sarokrúgásokat is rendkívül jól tudja elvégezni, a Liverpool pontrúgásokért felelős szakemberei erre külön építenek.

Az a bizonyos plusz

Hírdetés

Szoboszlai kétségkívül a válogatott támadójátékának mozgatórugója. Sallai Roland és Varga Barnabás révén ugyan a kreativitás és a gólérzékenység nem hiányzik a támadószekcióban, Szoboszlai azonban mindkét aspektust egy fokkal magasabb szinten tudja hozni.

Mit láthattunk azon csapatok ellen, akik betömörültek a kapujuk elé, és a magyar válogatott szemmel láthatóan szenvedett ellenük. Szoboszlai szinte a védősorba húzódott vissza, hogy felvehesse a labdát, majd pedig alkotott.

Tökéletes példa erre a tavaly novemberi Montenegró elleni mérkőzés, mikor a vendégek előnybe kerültek, Marco Rossi együttese pedig egyszerűen nem találta a fogást rajtuk. Így volt ez egészen a találkozó 66. percéig, majd következett a Szoboszlai-show. A válogatott csapatkapitány két egyéni akciójának köszönhetően sikerült fordítani, és bebiztosítani a németországi Európa-bajnokságra való kijutást. Továbbra is azt tartom, hogy a magyar válogatott ereje a csapategységben rejlik, a kiélezett szituációkban azonban Szoboszlai jelentheti a különbséget.

Dominik teljesítménye az angol bajnokság második felére ugyan valamelyest visszaesett az őszhöz képest, a válogatottban azonban továbbra is rendkívül magas szinten teljesít.

Szükség is lesz a nyári Eb-n egy jó formában lévő Szoboszlaira, az a plusz ugyanis benne rejlik. Reméljük, hogy sem sérülés – melyek azért hátráltatták a játékos idei szezonját – sem váratlan formahanyatlás nem fog közbeszólni, és Szobo vezérletével egy rendkívül sikeres Eb-t zárhat a magyar válogatott.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »