Mennyi az élettartama az napelemes invertereknek?

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Mennyi ideig marad működőképes egy lakossági napelemes inverter? – ennek a kérdésnek járt utána a PV Magazine. Az inverter egy olyan eszköz, amely a napelemek által termelt egyenáramot használható váltakozó áramra alakítja át, az ilyen berendezések elengedhetetlenek a rendszer megfelelő működéséhez. Mivel telepítésük a teljes beruházás 10-20 százalékát teszi ki, nagyon nem mindegy, miként választunk. Két fő formájuk ismert, a string inverterek, valamint a mikroinverterek. A DC-optimalizálóval felszerelt string inverterek és a mikrointerverek általában árnyékolt és nem optimális tájolású tetőknél alkalmazhatóak, megfelelő adottságú tetőknél pedig a string inverter lehet jó megoldás. Utóbbi eszközök olcsóbbak és egyszerűbbek, így könnyebb a javításuk. A napelemek élettartama jellemzően 25-30 év, az invertereké viszont általában jóval rövidebb. Meghibásodásuk gyakori forrása az inverterben lévő kondenzátor elektromechanikus kopása. Egy tipikus központi lakossági string inverter körülbelül 10-15 évig bírja, így a panelek élettartama alatt valamikor ki kell cserélni. Vásárlás előtt érdemes megnézni az adott termékhez kapcsolódó garanciákat és ingyenes karbantartási lehetőségeket.

A mikroinverterek élettartama hosszabb, ezek gyakran 25 évig is kitartanak. A meghibásodás itt általában lényegesen ritkább, mint a string invertereknél, bár az előzetes költségek általában valamivel magasabbak a mikroinverterek esetében. Érdemes ugyanakkor hozzátenni, hogy meglehetősen új technológiáról van szó, ezért kevés a gyakorlati bizonyíték élettartamukra vonatkozóan, és hasonló a helyzet a DC-optimalizátorokra, amelyeket jellemzően 20-25 éves időtartamra terveznek.

Az adatok egyébként azt mutatják, hogy a napelemes rendszerek meghibásodásainak 80%-a az inverterek szintjén következik be. Ennek több oka van, az egyik a hálózati probléma miatti magas vagy alacsony feszültség. Esetenként a hiba a teljesítményoptimalizátoroknál jelentkezik, amelyek alkatrészei a tetőn túl magas hőmérsékletnek lehetnek kitéve. Arra is érdemes figyelni a telepítésnél, hogy a napelemek kapacitása legfeljebb az inverter kapacitásának 133%-a legyen. Emellett ajánlott a berendezést készüléket hűvös, száraz, sok friss levegővel keringtetett helyre telepíteni, telepítést követően pedig negyedévenként ellenőrizni a külsejét sérülések vagy szennyeződések után kutatva, ötévente pedig szakértői segítséget kérni a vizsgálathoz.

Hírdetés

 

 

Kép: SayCheeeeeese, Wikimedia Commons

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »