Meleg helyzet Mezőlaborcon: a rendőr kénytelen volt használni a fegyverét

Meleg helyzet Mezőlaborcon: a rendőr kénytelen volt használni a fegyverét

Meleg helyzet Mezőlaborcon: a rendőr kénytelen volt használni a fegyverét Juhász Katalin2024. 07. 02., k – 14:24

Váratlan feszültség alakult ki Mezőlaborc (Medzilaborce) egyik utcáján, amikor egy városi rendőr szembesített egy helyi lakost egy roma fiatalemberrel bűncselekmény gyanújával.

A helyzet gyorsan konfliktusba torkollott, a vádlott férfi ugyanis a beszélgetés egy pontján verbálisan fenyegetni kezdte a rendőrt.

A városi rendőr szerint az őt körülvevő helyiek megpróbálták elvenni tőle a fegyverét, a bűncselekménnyel gyanísítható helyi lakos, Marián Libor pedig eközben többször is jelezte a kezével, hogy el fogja vágni a torkát.

„A rendőr a feje fölött tartotta a kezét, a fegyverét is a feje fölött tartotta, és a levegőbe szegezte. Aztán a következő kamerafelvételen már a mellkasához volt erősítve a fegyver. Nem fenyegette a járókelőket” – mondta Martin Dimun, a mezőlaborci városi rendőrség vezetője. 

Hírdetés

Az incidenst követően a gyanúsítottat megvádolták hivatalos személy elleni erőszakkal, ami akár három év börtönbüntetést is jelenthet számára. A bíróság azonban úgy döntött, hogy 200 óra kényszermunkát szab ki büntetésül. „A vádlottat bűnösnek találták, és a büntetést egy éven belül le kell töltenie” – mondta Ivana Petrufova, a bíróság szóvivője.

Az ügyészség emellett azt is megvizsgálta, hogy a rendőr hogyan használta szolgálati fegyverét, és arra a következtetésre jutott, hogy azt jogszerűen vette igénybe saját biztonságának védelmére egy válsághelyzetben. „Amikor láttam, hogy körbe akarnak venni, és a fegyveremért nyúlnak, fenyegetve éreztem magam” – magyarázta a rendőr.

Jana Ligdayová helyi rendőrségi szóvivő szerint a vádlott többször is felvetette, hogy „elvágja a rendőr torkát”, és azt mondta neki, nem fog sokáig élni – írja a noviny.sk. A verbális konfliktus odáig fajult, hogy a feldühödött tömeg körülvette a rendőrt, fizikailag bántalmazni kezdték, és fenyegetéseket kiabáltak felé.

A rendőrnek, hogy megvédje magát, használnia kellett szolgálati fegyverét. „Elővettem a pisztolyt, de nem céloztam vele senkire” – mondta. A városi kamerák rögzítették, ahogy a tömeg egyre agresszívebbé vált a rendőrrel szemben, aki igyekezett uralni a helyzetet. 

(pluska) 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »