Egy 40 millió évvel a dinoszauruszok előtt élt ragadozó fosszíliáját találták meg

Egy 40 millió évvel a dinoszauruszok előtt élt ragadozó fosszíliáját találták meg

A tudósok szerdán mutatták be annak az óriási szalamandraszerű ragadozónak a kövületét, amely az első dinoszauruszok megérkezése előtt uralkodott a vizeken.

A kutatók szerint a ragadozó valószínűleg széles, lapos fejét és elülső fogait használta a gyanútlan zsákmány felszívására és összeroppantására. A koponyája nagyjából 60 centiméter hosszú volt. A lény körülbelül 2,5 méter hosszú volt, és 40 millió évvel a dinoszauruszok előtt létezett.

Legalább négy hiányos fosszilis példányt fedeztek fel, köztük egy koponyatöredékeket és egy majdnem teljes gerincet – teszi hozzá a The Guardian. A Nature tudományos folyóiratban egy Gaiasia jennyae nevű őskori állatról publikáltak tanulmányt.

A tudósok régóta tanulmányozták az ősi ragadozókat, hogy rávilágítsanak a tetrapodák eredetére – olyan négylábú gerincesekre, amelyek uszonyok helyett lábujjakkal másztak fel a szárazföldre, és kétéltűekké, hüllőkké, madarakká és emlősökké fejlődtek, beleértve az embert is.

Hírdetés

Giant Predatory Creature Resembling Salamander Discovered in Namibia – A new species, Gaiasia jennyae, resembling a salamander with a toilet seat-like head and interlocking fangs, has been found in the Gai-As Formation of Namibia. The discovery sheds li…https://t.co/ZcSOjZoaox — Daisy Paisley (@DPaisley_Noah) July 3, 2024

Az első tetrapodák fosszíliáinak többsége a mai Észak-Amerika és Európa Egyenlítő menti forró, őskori szénmocsaraiból származik. Ezeket a legújabb, 280 millió évvel ezelőtti maradványokat azonban Namíbiában, Afrikában találták meg – egy olyan területen, amelyet valaha gleccserek borítottak.

Ez azt jelenti, hogy a tetrapodák a tudósok által vártnál korábban éltek, hidegebb éghajlaton, ami további kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogyan és mikor telepedtek meg a Földön.

A lény neve a namíbiai Gai-As geológiai formációból származik, ahol a kövületet felfedezték, valamint Jennifer Clack, a néhai brit paleontológus nevéből, aki a tetrapodák evolúcióját tanulmányozta.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »