Megvédte elnökét a leváltástól a moldáv alkotmánybíróság

Tovább bonyolódott pénteken este a moldovai belpolitikai válság, miután az alkotmánybíróság rövid úton érvénytelenítette a bírói testület elnökének, Domnica Manolénak a leváltásáról és utódjának kinevezéséről hozott aznapi parlamenti határozatokat.

Az alkotmánybíróság a Maia Sandu elnököt támogató Cselekvés és Szolidaritás Pártja (PAS) egyik képviselőjének, Szergej Litvinyenkónak a beadványa alapján, néhány óra alatt hozta meg döntését, amelyet még pénteken közzétett hivatalos honlapján.

A moldovai parlament előzőleg, a legnagyobb frakcióval rendelkező szocialista párt (PSRM) és a Pro Moldova (Moldováért) párt támogatásával nyilatkozatot fogadott el arról, hogy elutasítja az alkotmánybíróságnak a törvényhozás feloszlatásáról hozott döntését. A többséggel rendelkező képviselők egyúttal visszavonták az alkotmánybíróság elnökének mandátumát, és helyére azonnal új bírát neveztek ki, Borisz Lupasko személyében.

A határozati javaslatokat beterjesztő Vasile Bolea szocialista képviselő azzal érvelt, hogy Manole kinevezésekor jogsértések történtek. A moldovai alkotmánybíróság hat bírája közül kettőt-kettőt a parlament, a kormány, illetve a legfelsőbb bírói tanács nevez ki.

Hírdetés

Igor Dodon korábbi államfő, a PSRM vezetője pénteken kijelentette: amennyiben a parlament elfogadja az alkotmánybíróság jogkörével való visszaélésről szóló nyilatkozatot, úgy nemzetközi szervezetekhez fordulnak azzal a kéréssel, hogy értékeljék a bírók cselekedeteit. Dodon mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a szocialisták nem támadják meg a parlament feloszlatásáról szóló döntést, amelyet Maia Sandu elnök alkalmazni fog az alkotmánybírósági döntés után, mivel meggyőződésük szerint az idén előrehozott választásokat kell tartani, de csakis azután, hogy tömegesen beoltották a lakosságot a koronavírus ellen.

Az alkotmánybíróság öt bírája közül három a múlt héten engedélyezte az elnöknek a parlament feloszlatását és előrehozott választások kiírását.

Az európai orientációjú Sandu decemberben lépett hivatalba, és azonnal a kormány lemondását és előrehozott választások megtartását követelte. Az elnök támogatóinak nyomására decemberben lemondott az oroszbarát PSRM támogatását élvező Ion Chicu miniszterelnök. A képviselők később azonban kétszer is elutasították Sandu miniszterelnök-jelöltjét. A jogszabályok értelmében ebben az esetben az elnök kéréssel fordulhat az alkotmánybírósághoz a parlament határozatképtelenné nyilvánításáért és feloszlatásáért, amit Sandu meg is tett.

Mindamellett a lépést csaknem az összes parlamenti párt bírálta, mindössze a Sandu által alapított PAS támogatta, amely 15 parlamenti képviselővel rendelkezik. Az elnök bírálói szerint Sandu szándékosan javasolt a miniszterelnöki tisztségre elfogadhatatlan jelölteket, hogy kikényszerítse törvényhozás feloszlatását.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »