Harmincnégy új gárdista teszi le esküjét

A katolikus egyházfő testőrségeként ismert svájci gárda harmincnégy új tagja teszi le az esküjét, miután Ferenc pápa már fogadta őket hétfőn.

Az új svájci gárdisták minden évben május 6-án esküsznek hűséget a pápának. Az ünnepélyes eskütétel az apostoli paloták Szent Damázról elnevezett udvarán zajlik.

Az eskütétel előtt misét mutattak be a Szent Péter-bazilikában, amelyet a szentszéki államtitkár, Pietro Parolin bíboros celebrált.

A Cristoph Graf parancsnok vezette testőrség tagjait, valamint az eskütétel előtt álló új katonákat, akikhez családtagjaik is megérkeztek a Vatikánba, Ferenc pápa is fogadta.

Az egyházfő köszönetet mondott a svájci gárdisták "figyelmes, emberséges, lelkiismeretes" szolgálatáért.

Arra kérte az újoncokat, szabadidejükben ne mobiltelefonjaikat nézzék, hanem igyekezzenek megismerni az őket körülvevő Róma városa szépségét.

Hírdetés

A világ legkisebb hadseregének tartott svájci gárda új tagjainak eskütétele 1527. május 6-át idézi: abban az évben 147 svájci testőr az életét áldozta fel VII. Kelemen pápa védelmében, amikor VII. Károly császár zsoldos katonái megszállták és kifosztották a Vatikánt és Róma városát.

Az eskütételen a gárdisták kék-sárga-piros színű ünnepi egyenruhájukat viselik, amelyet a nagyobb ünnepeken, például a húsvéti és karácsonyi pápai áldáskor is hordanak.

A harmincnégy új testőr egyenként mondja fel az eskü latin szövegét, miközben jobb kezük három ujját felemelik a szentháromság jegyében.

Az eskütételen szokás szerint részt vesz Svájc delegációja Viola Amherd szövetségi elnök vezetésével, valamint jelen lesz a svájci védelmi vezérkar és a püspöki konferencia vezetője is.

A svájci gárdába való belépés feltételei között szerepel, hogy a jelentkezőknek gyakorló katolikusnak és svájci állampolgárnak kell lennie.

Tizenkilenc és harminc év közötti, érettségizett, nőtlen, büntetlen előéletű, legalább 174 centiméter magas férfiak jelentkezését várják. A katonai szolgálat huszonhat hónapnak felel meg, amelyet követően a svájci gárdista a Vatikánban vagy máshol is folytathatja pályafutását biztonsági területen.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »