Haleső hullott Iránban (?). Állítólag ezért is a globális felmelegedés felelős

Haleső hullott Iránban (?). Állítólag ezért is a globális felmelegedés felelős

Bibliai csapáshoz látványvilágához hasonló eseményeknek lehettek szemtanúi az emberek Iránban, mikor Jaszujban (közép-iráni város) élő halak hullottak az égből, beterítve az utcákat. A jelenségről készített felvételek futótűzként terjednek a világhálón.

A videót egy helyi lakos készítette, és jól kivehetően halak hullanak az égből a városra. Az illető felemel a földről egy halat, ami még életben van és próbál szabadulni.

A közösségi médiában megjelent elméletek szerint a jelenség hátterében egy tájfun vagy víz feletti erős forgószél állhat, amely valahol felkapta a halakat, majd nem sokkal később esőként zúdította le őket.

A videók hitelességét kétséget kizáróan nem erősítették meg, így nem kizárt, hogy trükkfelvételről van szó.

Ugyanakkor a bne Intellinews cikke szerint a tornádós elméletben lehet valami. A globális felmelegedés egy hatása, hogy a légkör nagyobb mennyiségű vizet szív fel, majd zúdít a földre. Minél melegebb a levegő, annál több vizet és annál erősebben „szippant fel”. Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten pedig rendkívül meleg időjárás uralkodott az elmúlt egy évben.

Alig egy hete Dubaiban egyetlen nap alatt egy egész évnyi csapadék hullott alá. A víz egyetlen hatalmas tóvá változtatta a nemzetközi repülőteret, betört a Metróba. A legmeghökkentőbb következménye az volt, hogy a városon kívül egy tevekaravánt kapott oldalba a víz, miután a sivatagot kettészelő helyi folyócska kilépett a medréből.

Hírdetés

A tengerek hőmérséklete a mérések megkezdése óta nem volt olyan magas, mint most, ami pedig a szélsőséges jelenségeknek nyújt táptalajt: biztosítja a szükséges energiát a tornádók, trópusi viharok kialakulásához, amelyek hatalmas mennyiségű vizet szívnak el egyes területekről, hogy aztán más területeket (például Észak-Amerikában) árasszanak el.

Tavaly a Földközi-tenger észak-afrikai partjaira csapott le a Daniel trópusi ciklon, ami néhány óra leforgása alatt több mint 10 ezer ember halálát okozta, letarolva a partvidéket. A Daniel a Földközi-tenger térségében valaha feljegyzett legdurvább vihar volt, amit szintén a tenger magas hőmérséklete táplált.

Az Intellinews felhívja a figyelmet, hogy a tengerek hőmérséklete már most magasabb a tavalyi rekordoknál, így a szélsőséges időjárás és brutális viharok kialakulása szinte borítékolható.

Ami az égből hulló halakat illeti, az iráni eset azért sem nevezhető kacsának, mert volt már rá példa. A szintén közép-iráni Golpajegan városában négy évvel ezelőtt hasonló jelenség játszódott le.

Ugyanakkor van ellenpélda is. Azt követően, hogy elterjedt egy videó, szintén Iránban, amely szerint palizsánok hullottak az égből, a hatóságok 5 embert vettek őrizetbe a hamis videó elkészítéséért.

A Jaszuj városában történteket mindenesetre felkapta az internet. A dolog érdekessége, hogy a környéken rengeteg halgazdaság működik, együttes kapacitásuk évi 20 ezer tonna. A város ráadásul idén már többször szenvedett a szélsőséges időjárástól: április elején heves esőzések és zivatarok sújtották.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »