Gyűjtsük össze a magyar nemzet emlékezeti helyszíneit a Magyar Nemzeti Névtér Határon Túli Emlékhely Névterében!

Gyűjtsük össze a magyar nemzet emlékezeti helyszíneit a Magyar Nemzeti Névtér Határon Túli Emlékhely Névterében!

A Nemzeti Örökség Intézete, a Miniszterelnökség nemzeti emlékezetért felelős szakmai háttérintézménye felel a nemzeti emlékezet szempontjából kulcsfontosságú történelmi sírkertek vagyonkezeléséért és üzemeltetéséért, a nemzeti és történelmi emlékhelyek hálózatának szakmai koordinációjáért, a nemzeti sírkert intézményébe sorolt, államilag védett sírok kezeléséért, valamint idén indítja el a nemzeti emlékezetvagyonhoz kapcsolódó, ún. Nemzeti Emlékezetpedagógiai Program országos szintű rendszerét középiskolás diákok számára.

Mindezek mellett fontos küldetése a magyarság történelméhez kapcsolódó, jelenleg határon túli emlékezeti helyszínek összegyűjtése és ismertté tétele a helyi magyar közösségek identitásának erősítése, a határon túli magyar emlékhelyekre irányuló turizmus fellendítése érdekében, valamint a közös múlt ismeretének kulcsfontosságú szerepe okán.

E küldetés megvalósítására egy olyan informatikai rendszer fejlesztését határozták el, amely teljesíti a NÖRI létrehozásáról rendelkező 144/2013. Kormányrendelet 4/A §-a szerinti feladatot, miszerint: „a történelmi nemzet fennmaradása érdekében regisztrálja a magyarság határon túli emlékhelyeit és kegyeleti helyszíneit.” Ennek érdekében az Emlékhely Névtér létrehozásával csatlakoztak a Magyar Nemzeti Névtérnek https://magyarnemzetinevter.hu/ az Országos Széchényi Könyvtár kezelésében lévő Személynévteréhez, Földrajzi Névteréhez és Testületi Névteréhez.

Az Emlékhely Névtér határon túli magyar emlékhelyeket regisztráló adatbázisának (elérhető a https://magyarnemzetinevter.hu/emlekhelyi-nevter/hataron-tuli-magyar-emlekhelyek/ címen) nagy létszámú, külső segítő közreműködésével történő bővítése most indul, ezért arra kérjük Önöket, hogy küldjék el a Nemzeti Örökség Intézete számára az Önök által ismert és/vagy korábban feltérképezett, esetleg regionális, Önökhöz területileg vagy tematikusan köthető magyar emlékezeti helyszíneket, hogy egész nemzetünk számára kiemelten fontos feladatként az Önök által helyben felhalmozott tudásanyag is hozzájárulhasson a világ magyarsága kulturális és történelmi értékeinek megőrzéséhez!

Bízunk benne, hogy felhívásunkra számos új elemmel bővül majd az Emlékhely Névtér, és használatával minél több, a magyarsághoz köthető történelmi helyszín lesz elérhető az érdeklődők számára.

Kérdés esetén forduljanak bizalommal a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársaihoz a [email protected]; [email protected] vagy [email protected] email címeken vagy a +36 (1) 7951278 és a +36 (30) 3756349-es telefonszámokon.

Gyakorlati tudnivalók

A Magyar Nemzeti Névtér Emlékhely Névtere a nemzeti és történelmi emlékhelyek, a nemzeti sírkert részeként védett sírhelyek és a határon túli magyar emlékhelyek adatbázisát tartalmazza.

Hírdetés

A határon túli magyar emlékhelyek gyűjteményét a regisztrált felhasználó egyedi, illetve csoportos javaslatok beküldése által bővítheti. A regisztráció a Névtér főoldalának jobb felső sarkában található feliratra kattintva végezhető el, ahol egy adatlapon szükséges megadni a felhasználó nevét, tartózkodási helyét (ország, város), e-mail címét és jelszavát, illetve opcionálisan megadhatja szervezetének nevét és telefonszámát. A regisztrációs felület mellett található belépés gombra kattintva az e-mail címet és a jelszót szükséges megadni, majd ezt követően lehetőség adódik egyéni és csoportos javaslat beküldésére, valamint meglévő helyszín egyes adatainak módosítására.

A határon túli helyszínek esetében többek között a magyarsághoz kapcsolódó temetkezési helyeket, emlékműveket, vallási helyszíneket, emléktáblákat, várakat, kastélyokat, emlékházakat, múzeumokat, emléktárgyakat, szobrokat lehet javasolni az adatbázis gyarapításához.

Az Emlékhely Névteret megnyitva a felület alján található az egyedi és csoportos javaslat beküldéséhez kapcsolódó link. Egyedi javaslat adásához egy adatlapon szükséges megadni a helyszín nevét, földrajzi elhelyezkedését, a hozzá tartozó leírást és annak forrását, a róla készült fényképet, valamint legördülő listából lehet kiválasztani a helyszín jellegét, jelentőségét és állapotát. Megadható továbbá a helyszínhez kapcsolódó személy, testület, honlap és e-mail cím. Az adatlap kitöltését követően a küldés gombra kell kattintani. A beküldött javaslat állapotáról a belépést követően a jobb felső sarokban megjelenő Profilom gombra kattintva, majd a beküldött javaslataim részt kiválasztva tájékozódhatunk.

Csoportos javaslat beküldéséhez egy az egyedi javaslati adatlaphoz hasonló részeket tartalmazó táblázat kitöltése, majd az [email protected] címre való visszaküldése szükséges. A kapcsolódó képek mérete miatt kérjük, hogy azokat egy fájlküldő alkalmazás (pl. wetransfer) segítéségével küldjék el számunkra, melynek elérhetőségi linkjét szíveskedjenek a táblázatban feltüntetni.

Az Emlékhely Névtér adatbázisának elemei esetében, belépés után, az adott helyszín adatlapjának megnyitását követően, a felület alján elérhetővé válik az emlékhely módosítási javaslathoz szükséges link, ahol meg lehet adni a helyszínhez kapcsolódó leírást, testületet, személyt, e-mail címet, honlapot és fényképet.

Az emlékhelyhez kapcsolódó módosítási javaslat elérési helye mellett a felhasználó az adott helyszínt hozzáadhatja a „Kedvencek” közé.

Az Emlékhely Névtér felületén összetett keresés is végezhető település, térképes kijelölés, jelleg, jelentőség, állapot és kapcsolódó személy szerint. Térképes kijelölés esetén a keresőfelület alatt lévő térkép bal oldalán ki kell választani, hogy téglalap vagy kör alakban jelölünk ki területet, majd ennek elvégzését követően a keresés gombra szükséges kattintani. A találatokat térképes megjelenítésben és lista nézetben is megkapjuk.

Az adatbázis elemeinek adatlapján a kapcsolódó személyre kattintva az adott személy Személynévtérben található adatlapjára juthatunk, az ország vagy város nevére kattintva pedig a Földrajzi névtérre. Az adott helyszín adatlapján a térképen való megjelenítéshez útvonaltervező funkció is kapcsolódik a helyszínre való utazás segítése érdekében.

Sajtóhír/Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »