Megéri a második pillérbe fektetni?

Megéri a második pillérbe fektetni?

A második pillér megint a figyelem középpontjába került. Az év eleji járulékcsökkentés után újabban a nyugdíjrendszer átfogó beállításával is foglalkozik a kormány, és a nyugdíj-előtakarékoskodók megtakarításainak állami projektekre való felhasználása is szóba került. Az openiatoch.sk portál egyik elemzésében azzal foglalkozott, hogyan alakultak eddig a második pillér megtakarításai.

A Nyugdíjkezelő Társaságok Szövetségének (ADSS) legfrissebb adatai szerint a megtakarításkezelők 2005 és 2023 vége között kétmilliárd euróval növelték a nyugdíj-előtakarékoskodók befizetését, és 2015 óta több mint 300 millió euró értékben fizettek ki második pillérbe tartozó nyugdíjakat.

A Szociális Biztosító a második pillér fennállása alatt 13,5 milliárd euró értékben utalta át az előtakarékoskodók befizetéseit a nyugdíjkezelő társaságoknak,

miközben a megnyitásukkor 1,1 milliárd eurót visszatérítettek, összességében tehát 12,4 milliárd eurót kaptak a megtakarításkezelők, amit 2023 végére közel 14 milliárd euróra növeltek a megtakarítási számlákon. Idén március végén pedig a megtakarítások volumene már meghaladta a 15 milliárdot eurót.

Tavaly csaknem 95 ezren csatlakoztak a második pillérhez, ami létrehozásának évét leszámítva a legtöbb a szlovák nyugdíjrendszer újkori történetében.

„A megtakarítások átutalása sikeresen folytatódik, az eszközök több mint fele már az indexalapokban felértékelődik. A produktív lakosság csaknem 70 százaléka a második pillérben takarékoskodik” – teszi hozzá a szövetség.

A tőkepillérben fontos megtakarítási tényező a megtakarítások örökölhetősége. A nyugdíjpénztárak (DSS) második pillérének létrehozása óta 127 millió euró értékben fizettek ki örökségeket. A kifizetett örökségek összege évről évre nő, és jelenleg megközelíti az évi 20 millió eurót.

Hírdetés

2015 óta a második pillérből eddig már 305 millió euró összegű nyugdíjat folyósítottak, ennek több mint 90 százaléka egyszeri kifizetés volt. A második pillérből folyósított nyugdíjak volumene évről évre nő.

„2023-ban a nyugdíjpénztárak több mint 126 millió euró nyugdíjat fizettek ki, ami az előző évi kifizetéseknek csaknem a kétszerese, 2020-hoz képest pedig a hatszorosa” – teszi hozzá a Nyugdíjkezelő Társaságok Szövetségének.

A nyugdíjkezelő társaságok álláspontja a bennmaradás előnyeiről szóló vitában egyértelmű – a második pillért a modern nyugdíjrendszer elengedhetetlen részének tekintjük”

– mondja Miroslav Kotov, a Nyugdíjkezelő Társaságok Szövetségének elnöke. Hozzáteszi ugyanakkor, hogy a második pillér jelenlegi beállítása a jövőbeni nyugdíjak teljesítését, felértékelődését támogatja.

„A kifizetési szakasz jogszabályi feltételeinek módosítására számítunk, de a nyugdíj-előtakarékoskodóknak leginkább stabilitásra és hatékony második pillérre van szükségük” – mutatott rá Kotov.

A nyugdíjkezelők szerint a nyugdíjrendszer hosszú távú stabilitása megköveteli a megtakarítási rendszer megerősítését.

A nemzetközi szakmai tanulmányok az erős megtakarítási rendszerű nyugdíjrendszereket tartják a legfenntarthatóbbnak. „A robusztus és stabil második pillér csökkentheti az államháztartásra nehezedő nyomást olyan időkben, amikor a demográfiai válság teljes mértékben kifejti hatását” – teszi hozzá a szövetség.

A Nyugdíjkezelő Társaságok Szövetsége szerint a második pillér a szlovák nyugdíjrendszer szerves része. Az első és a második pillért úgy alakították ki, hogy kiegészítsék egymást.

„Az emberek tovább fognak élni, és a dolgozók száma nem nő olyan ütemben, hogy az első, folyamatosan fizetett pillér megőrizze azt a nagylelkűséget, amit ma tapasztalunk” – zárja.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »