A Szociális Biztosító módosítja a korkedvezményes nyugdíjak összegét

A Szociális Biztosító módosítja a korkedvezményes nyugdíjak összegét

A korkedvezményes nyugdíjba vonulók 2024. május végéig értesítést kapnak a Szociális Biztosítótól a nyugdíj összegének módosításáról. Ez azokra a nyugdíjasokra vonatkozik, akik 40 évet ledolgoztak, és 2023. január 1-je előtt lettek jogosultak korkedvezményes nyugdíjra – tájékoztatott a Szociális Biztosító hétfőn.

A Szociális Biztosító jelenleg felülvizsgálja mindazokat a korkedvezményes nyugdíjasokat, akik 2023. január 1-je előtt váltak korkedvezményes nyugdíjra jogosulttá.

Szlovákiában jelenleg 47 ezer korkedvezményes nyugdíjas van. A Szociális Biztosító tájékoztatása szerint a 40 ledolgozott év feltételének teljesítése esetén 0,5 százalékról 0,3 százalékra csökken a korengedményes nyugdíjazás minden 30 napjára járó úgynevezett bírság. A jelenlegi nyugdíj összege így növelhető.

Hírdetés

A korkedvezményes nyugdíjasoknak 2023. január 1-jétől 2024 májusáig a biztosító kifizeti a különbözetet, májustól pedig már emelt összegű nyugdíjat kapnak.

A korkedvezményes nyugdíj új összegét a Szociális Biztosító automatikusan újraszámolja, így azt a jogosultaknak nem kell igényelniük.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »