Megvan az új egészségügyi miniszter, az államfő csütörtökön kinevezi Dolinková utódját

Megvan az új egészségügyi miniszter, az államfő csütörtökön kinevezi Dolinková utódját

Megvan Zuzana Dolinková (HLAS) egészségügyi miniszter utódja, aki a múlt pénteken jelentette be lemondását. Robert Fico kormányfő Kamil Šaškót jelölte a megüresedő miniszteri székre, akit Ficonak Matúš Šutaj Eštok, a HLAS elnök javasolt a posztra. Šaško jelenleg gazdasági államtitkárként dolgozik.

Peter Pellegrini államfő csütörtökön, október 10-én nevezi az új minisztert a tárca élére. Korábban benne volt a pakliban, hogy az oktatási miniszter, Tomáš Drucker veszi át a tárcát, aki 2016 és 2018 között már volt egészségügyi miniszter.

Dolinková pénteken jelentette be lemondását az egészségügyet is károsan érintő konszolidációs csomag elfogadását követően. A leköszönő miniszter azt mondta, hogy nem folytathatja a munkáját, mert sem a kormányfő, sem a pénzügyminisztérium támogatását nem élvezi. Pellegrini államfő jelezte, hogy Dolinková lemondását csak akkor fogadja el, ha már meglesz az új jelölt a pozíciójára. Egyelőre nem biztos, hogy Dolinková visszatér a parlamentbe, mint képviselő.

A Postoj kereszténydemokrata hírportál közlése szerint Šaško a HLAS bizniszszárnyához tartozik, Tomáš Drucker és Richard Raši (mindketten voltak már egészségügyi miniszterek) közeli embere.

Hírdetés

Šaško felesége is szorosan kötődik a HLAS-hoz, de a progresszívokhoz is. Mariana Šašková 2022-ben a Zuzana Čaputová akkori államfő holdudvarába tartozó Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter regnálása idején került az egészségügyi minisztériumhoz. Dolinková hivatalba lépésekor megkapta a miniszteri iroda vezetői posztját, de ma már nincs alkalmazásban a tárcánál.

Hogy a dolog még bonyolultabb legyen, Šašková édesanyja, Monika Pažinková az Egészségügyi Ellátás Felügyeleti Hivatal egykori vezetője, állítólag a néhai Pavol Paška, egykori smeres házelnökhöz állt közel. Paška nevéhez kötődik a 2014-es túlárazott CT-beszerzési botrány, ami miatt a politikusnak le kellett mondani a házelnöki posztról (Paška 2018-ban meghalt).

És ezzel még nincs vége. A leendő egészségügyi miniszter, Kamil Šaško apósa, Peter Pažinka a Wesper vállalat felügyelőtanácsában volt tag. Az egészségügyben tevékenykedő vállalat Norbert Bödör, nyitrai, Smer-közeli oligarcha érdekeltségében tartozott. A Wespert 2015-ben felvásárolta a Penta, a céghez tartozó eperjesi klinika pedig a befektetőcsoport ProCare hálózatának része lett.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »