Megszavazta a duma Misusztyin miniszterelnöki kinevezését

Megszavazta az orosz parlament alsóháza pénteken Mihail Misusztyin miniszterelnöki kinevezését, amelyet Vlagyimir Putyin elnök már alá is írt.

A Putyin által beterjesztett miniszterelnöki jelölés jóváhagyását 375 képviselő támogatta, 57 tartózkodott. Ellenszavazat nem volt. Egy előzetes bejelentés szerint a kommunista párt képviselői készültek arra, hogy tartózkodnak.

A plenáris ülést megelőzően Misusztyin Putyinnal, majd a parlamenti frakciókkal egyeztetett a kormány struktúrájáról, összetételéről és feladatairól.

A kormányfőnek a kinevezését követő egy héten belül javaslatot kell tennie az elnöknek a szövetségi végrehajtó szervek struktúrájára. Tizennégy napon belül be kell nyújtania az alsóháznak jóváhagyásra a miniszterelnök-helyettesi és a szövetségi miniszteri posztokra jelöltek nevét.

Az úgynevezett biztonsági blokk és a külügyminisztérium vezetőiről az elnök egy külön eljárás keretében, a felsőházzal folytatott konzultáció nyomán dönt majd az elnök. A ház korábbi bejelentések szerint május 14-én vagy 15-én tart rendkívüli ülést a védelmi minisztérium, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), a belügyminisztérium, az igazságügyi minisztérium, a rendkívüli helyzetek minisztériuma és a külügyminisztérium élére várható jelölések megvitatására.

A közgazdaság-tudományi doktor Mihail Misusztyin 1998-ban lépett állami szolgálatba, és 2010-től 2020-ig állt az adóhatóság élén, ahol korábban egyéb vezető funkciókat is betöltött. Jelentős szerepe volt a hivatalban az informatikai csúcstechnológia bevezetésénél, pályafutása kezdetén éppen egy ilyen cégnél dolgozott, sőt, annak vezetője is volt.

Hírdetés

1999 és 2004 között adó- és illetékügyi miniszterhelyettes volt, majd az ingatlan-nyilvántartási ügynökséget irányította, 2007-2008-ban pedig a különleges gazdasági övezetek irányítását ellátó szövetségi ügynökség vezetőjeként dolgozott.

A magánszférában 2008 és 2010 között az UFG Capital Partners elnöke és az UFG Asset Management befektetési alap társvezetője volt.

Misusztyin 1989-ben mérnök-rendszertechnikusként diplomázott a moszkvai szerszámgépipari egyetemen (SZTAKIN), 2003-ban a Georgij Plehanov nevét viselő közgazdasági akadémián szerzett doktori címet, 2010-ben pedig a kormányzati népgazdasági akadémián doktorált adóigazgatásból. Több tudományos és tanácsadó testület tagja.

Az orosz kormányfő nős, három fiú apja. Korábban játékosként és tisztségviselőként is elkötelezte magát a jégkorongsport mellett.

A legutóbbi, 2022-ben közzétett bevallása szerint Misusztyin jövedelme 2021-ben 18,3 millió rubel, a feleségéé pedig 63,8 millió rubel volt. (A rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.) A nyilatkozat szerint a házastársak és egy fiuk használatában egy 5500 négyzetméteres telek, egy 861,2 négyzetméteres lakóház és egy 141,6 négyzetméteres lakás áll.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »