Megsajnálta a bíróság az ORÖ-elnököt, mert megromlott az egészsége szegénynek – börtön helyett fogházban lábadozhat

"Megromlott egészségi állapota" miatt börtön helyett fogházban kell letöltenie a vesztegetés elfogadása miatt kiszabott négyéves szabadságvesztés büntetését Agócs Jánosnak, az Országos Roma Önkormányzat volt elnökének a Fővárosi Ítélőtábla csütörtöki, jogerős ítélete értelmében. A tábla ugyanakkor 260 ezer forintról egymillió forintra emelte az országos kisebbségi önkormányzati elnök első fokon megállapított – természetesen még így is nevetségesen alacsony – pénzbüntetését.

A Fővárosi Ítélőtáblának a birosag.hu oldalon közzétett határozata szerint a vesztegetés elfogadásának bűntette miatt A. J. ellen indult büntetőügyben a Fővárosi Ítélőtábla a súlyosításért bejelentett ügyészi fellebbezést részben alaposnak találta, ezért a vádlottal szemben kiszabott pénzbüntetés összegét egymillió forintra emelte. Tekintettel a vádlott megromlott egészségi állapotára a négy év szabadságvesztés végrehajtási fokozatát azonban eggyel enyhébben, fogházban állapította meg. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta az ítélőtábla.

Az eljárás ezzel jogerősen befejeződött.

A tábla emlékeztetett arra, hogy a vádlottat a 2023. novemberi elsőfokú ítélettel kétrendbeli hivatali vesztegetés elfogadása miatt mondták ki bűnösnek. Azt írták: A.J. az egyik országos nemzetiségi önkormányzat elnökeként két képviselőtársának is felajánlotta, hogy 30 millió forint ellenében lemond elnöki tisztségéről. Emellett azt is vállalta, hogy közbenjár a korrupciós pénzt kifizető képviselő elnökké választásáért. Megemlítették, hogy a vádlott az elsőfokú tárgyaláson elismerte bűnösségét.

A közlemény szerint a másodfokú eljárásban a Fővárosi Ítélőtábla a közbizalommal súlyos visszaélésként értékelte, hogy az elnök megélhetési forrásként tekintett tisztségére. Nyerészkedni próbált, ahelyett, hogy nemzetisége érdekeit szolgálta volna – emelték ki. Emiatt a másodfokú bíróság a vádlott megromlott egészségi állapota ellenére sem enyhítette a szabadságvesztés időtartamát, csak annak végrehajtási fokozatát – írták.
A pénzbüntetés súlyosítását azzal indokolták, hogy az ügyhöz készült környezettanulmány szerint

a vádlott az átlagot jelentősen meghaladó színvonalú körülmények között él.

Hírdetés

(MTI nyomán)

Korábban írtuk:

30 millió helyett négy év börtönt kapott az országos cigány önkormányzat volt elnöke

Lemondott az országos cigány önkormányzat elnöke – de nem kap érte 30 milliót, ahogy tervezte

Beismerő vallomást tett az ORÖ elnöke, kijött a rácsok mögül, és szabadságra ment

18 millió "ügyészségi forintot" vett át az ORÖ-elnök a hivataláért cserébe


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »