Megnyitották Meseváros kapuját – KÉPEKKEL

Megnyitották Meseváros kapuját – KÉPEKKEL

Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ előtti téren az ünnepélyes megnyitóval a kora délelőtti órákban megkezdődött a gyermekszínjátszók és bábosok seregszemléje, a 48. Duna Menti Tavasz.

A seregszemlét a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a társrendezőkkel (Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya, Dunaszerdahely Város Önkormányzata, Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ) közösen szervezi meg.

Hangulatcsinálónak a helyi Kis Csallóközi Néptánccsoport adott ízelítőt műsorából, majd az esemény házigazdája, Kaszás Kornél színpadra szólította Hájos Zoltánt, Dunaszerdahely polgármesterét, aki köszöntötte a megjelenteket és kifejtette, hogy ez a verseny nemcsak arról szól, hogy a csoportok hogyan képesek a tanultakat előadni, egymást és mindnyájunkat szórakoztatni, hanem arról is, hogy az anyanyelvünket, a kultúránkat, a hagyományainkat és a népszokásainkat hogyan tudjuk átadni a fiatal generációnak, amely remélhetőleg majd szintén átadja ezt a tudást és szellemi örökséget a gyermekeinek, erősítve közösségünket.

A polgármester ezután Bárdos Gyulának, a Csemadok országos elnökének adta a város kulcsát, aki, néhány jó tanács kíséretében, péntekig a gyermekekre „ruházta át”, képletesen rájuk bízva ezzel a város vezetését és Meseország kapujának őrzését.

Bárdos beszédében kifejtette, hogy az idén 75 éves Csemadok elnökeként köszönt mindenkit és emlékeztetett arra, hogy lassan a Duna Menti Tavasz is ünnepelni fog, hiszen közeledik az 50. évforduló. Ennek apropóján köszöntötte azokat a jelenlévőket is, akik évekkel, évtizedekkel ezelőtt voltak a rendezvény szervezői, majd a szereplőkhöz szólt:

Mai változó világunkban azok az értékek, amelyeket ti, színjátszók, bábosok, de a versmondók, a táncosok, a hagyományok tisztelői képviseltek, megtartják közösségünket a következő időszakokban is. Erre nagy-nagy szükségünk van akkor, amikor az érték az valóban érték kell, hogy maradjon”,

Hírdetés

emelte ki a Csemadok elnöke.

Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke gyermekkorában szereplője volt a Duna Menti Tavasznak, így teljesen át tudja élni, hogy mit érezhetnek most azok, akik a fellépésükre várnak. Külön köszöntötte a legmesszebbről, Királyhelmecről és Kisgéresről érkezőket; ha ők nem lennének itt, akkor nem lenne ilyen színes ez a fesztivál. Ezt annak apropóján is mondta, hogy annak idején, gyerekkorában, szereplőként döbbent rá arra először, hogy több száz kilométerre Dunaszerdahelytől is élnek szlovákiai magyarok, akik lényegében nem sokban különböznek tőlük.

Akkor szembesültem azzal, hogy milyen nagy távolságból érkeznek ide hasonló gyerekek, akik magyarul beszélnek, hogy több száz kilométerre is laknak magyarok. Ez a fesztivál tehát arra is jó, hogy a résztvevők megtapasztalhatják, a Csallóközön és Mátyusföldön kívül élnek magyarok, az ottaniak pedig az itteniekkel ismerkedhetnek, és megtapasztalhatják azt, hogy meg fogják érteni egymást, mert azonos a nyelv és azonos a kultúra”,

emelte ki Berényi, majd a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet nevében Takács Ottó igazgató és Sátor Zoltán, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnöke, továbbá a Harkácsi Pimpó Bábcsoport tagjai helyezték el az emlékezés virágait.

Ezután Borsi Ferenc és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei adtak ízelítőt műsorukból, majd a kultúrház épületében megkezdődött a bábcsoportok seregszemléje.

Szerdán és csütörtökön a színjátszók műsoraival és a szerkesztett játékok előadásaival folytatódik a seregszemle, míg pénteken délelőtt a Kuttyomfitty Társulat Háry, a 70kedő obsitos című előadása után kerül sor a produkciók kiértékelésére.

Délután 14 órától minden nap a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai dedikálják gyermek- és ifjúsági könyveiket a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központ épülete előtt, továbbá lufibohóc, arcfestő és kísérő programok (korongozás, agyagozás, légvár) várják a gyerekeket.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »