Megnyitották a Képzőművészeti Spektrum idei tárlatát – KÉPEKKEL

Megnyitották a Képzőművészeti Spektrum idei tárlatát – KÉPEKKEL

A héten huszonhatodszor került sor Dunaszerdahelyen a nem professzionális képzőművészek versenyére benevezett alkotásokból kiválasztott műtárgyak kiállításának megnyitójára. A Csallóközi Népművelési Központ jóvoltából szervezett eseményen csütörtökön a kerületi és regionális díjátadóra is sor került a Csallóközi Múzeum kiállítótermében.

A hatalmas érdeklődés mellett zajló megnyitón a rendezvény háziasszonya, Tilajčík Edit köszöntötte a megjelenteket, majd egy rövid kultúrblokk keretében Kotiers András szaxofonon és Varga Zoltán Bendegúz zongorán a Black Orpheus című dzsessz örökzölddel hangolták rá az érdeklődőket az eseményre.

2023-ban a kerületi fordulóba 66 amatőr művész nevezte be 177 alkotását, a regionális fordulóba 30 képzőművész jelentkezett 106 műtárggyal.

A Bohumír Bachratý, Kiss Márta, Nagy Kornélia (aki a kiállítás kurátora is volt egyben) összetételű szakmai zsűri a kerületi fordulóban 17 első helyezettet díjazott, a regionális fordulónak pedig 8 fődíjasa lett, ezenkívül 8 elismerő oklevelet osztottak ki. Önálló díjat osztott ki a Csallóközi Múzeum, a Csallóközi Népművelési Központ, továbbá az Év felfedezettjének járó Rácz László-díj is gazdára talált. A múzeum kiállítótermében összesen 86 alkotó 140 műtárgyát állították ki, ami az elmúlt évekhez képest növekedést mutat.

Igaz, hogy jelen világunknak megvannak a problémái, sőt egy veszélyekkel, borzalmakkal teli háborús korban élünk, mégis örvendetes, hogy ebben a világban még mindig vannak szép, értékes és emberi dolgok, amelyeket a művészet ki tud emelni, mert a művészet örök és mindig helye lesz a világban, emelte ki a zsűri elnöke.

Kiss Márti szerint a versenybe bekapcsolódó nagyszámú alkotó és színvonalas munkáik a bizonysága annak, hogy a különböző életkorú és szakmákat űző emberek életében milyen fontos szerepet játszik a művészet, amelynek nemcsak passzív szemlélői, hanem aktív alkotói is szeretnének lenni.

A köszönetnyilvánítások és a verseny értékelése után a díjazottak átvették nyereményeiket, majd végezetül ismét Varga Zoltán Bendegúz és Kotiers András közösen muzsikált.

Hírdetés

A 26. Képzőművészeti Spektrum díjazottai: Kerületi forduló I. korcsoport (15 és 25 év közötti alkotók): Csiba Lea (Bős) Soňa Kloknerová (Nagyszombat) Miklós Karolina Réka (Dunaszerdahely)

II. korcsoport (25 év feletti alkotók): Bokros Rozália (Bős) Cséfalvay Kázmér (Nagyfödémes) Ján Daniš (Nagyfödémes) Jana Hotařová (Szakolca) Margita Knapová (Pöstyén) Lucia Morávková (Szenice) Kristína Rumanová (Dunaszerdahely) Rudolf Rypák (Pöstyén) Miloslav Šimek (Kukló) Jozef Šoltés (Pöstyén) František Tóth (Szap) Végh Peter (Dunaszerdahely) Vida Géza (Bős)

Regionális forduló I. korcsoport (15 és 25 év közötti alkotók): Csiba Lea (Bős) Miklós Karolína Réka (Dunaszerdahely)

II. korcsoport (25 év feletti alkotók): Bokros Rozália (Bős) Rácz René (Dunaszerdahely) Kristína Rumanová (Dunaszerdahely) František Tóth (Szap) Végh Peter (Dunaszerdahely) Vida Géza (Bős)

Elismerő oklevelek (II. korcsoport: 25 év feletti alkotók): Bartalos Erzsébet (Gelle) Molnár Erzsébet (Nemeshódos) Helena Suchá (Nagypaka) Peter Suchý (Nagypaka)

A Csallóközi Népművelési Központ igazgatónőjének díja: František Tóth (Szap)

A Csallóközi Múzeum igazgatójának díja: Soňa Kloknerová (Nagyszombat) Cséfalvay Kázmér (Nagyfödémes)

Az Év felfedezettje (Rácz László-díj): Kristína Rumanová (Dunaszerdahely)  


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »