Megnyílt Komáromban a Grendel Lajos életműve előtt tisztelgő kiállítás

Megnyílt Komáromban a Grendel Lajos életműve előtt tisztelgő kiállítás

Dunaszerdahely és Pozsony után Komáromba érkezett a Grendel ’75 cimű, a Kossuth-dijas Grendel Lajos életműve előtt tisztelgő vándorkiállítás, melynek ünnepélyes megnyitójára május 27-én került sor a Szinnyei József Könyvtárban.

A Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület 2023-ban Grendel Lajos (1948–2018) Kossuth-díjas író születésének 75., illetve halálának 5. évfordulójára emlékezve meghirdetett képzőművészeti pályázatára beérkezett legjobb pályaművekből nyílt tárlatot Tóth László József Attila-díjas irodalmár nyitotta meg.

Hangsúlyozta,

Hozzátette, ő az első szlovákiai magyar író, akinek művei Európa több országában tucatnyi nyelven megjelentek, illetve kora kiemelkedő szereplőjévé, alkotójává tudott válni a szlovák irodalomban is.

A pályázat kiírói a művészektől elsősorban a Grendel regényeiben megjelenő nemzedéki sors- és létproblémákat feldolgozó, közép-európai abszurditásokat bemutató alkotásokat vártak; továbbá Grendel-portrékat és azt, hogy a „grendeli verbalitást” fordítsák át a vizualitás nyelvére. Ahogy Tóth László fogalmazott, a tárlat által Grendel kilép a nyelvi keretekből és írói világa öt országból (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia és Szerbia) beérkezett 121 képzőművész révén egy univerzális dimenzióba is áthelyeződhetett.

Hírdetés

Az alkotásokat képzőművészeti és irodalomtörténeti szempontokat figyelembe véve a következő személyek zsűrizték: Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, Tóth László József Attila-díjas író, az MMA tagja, Dr. habil. Szunyogh László Ferenczy Béni-díjas szobrászművész, Novotny Tihamér művészeti író, szerkesztő, Grendel Ágota, az író özvegye, Miglinczi Éva művészettörténész, a kiállítás szakmai vezetője. A 121 pályaműből végül 58 alkotó 82 műve került kiállításra.

„A művek gondolatokat és érzéseket tükröznek, s helyenként társadalomkritikai megfogalmazásokat láttatnak. A művekben az emberi létnek, az új idők várt hitének, a pozitív és groteszk életszemlélet megmutatására törekedtek az alkotók” – fogalmazott Miglinczi Éva, a kiállítás kurátora.

Kiemelte azon személyeket, akik az eddigi kiállítások létrejöttét segítették. Köszönetet mondott Hodossy Gyulának és Bokros Róbertnek, akik a dunaszerdahelyi Csallóközi Múzeumban, Pozsonyban Jarábik Gabriellának és Feke Arnoldnak, akik a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában biztosítottak helyet a kiállításnak, végezetül pedig Komáromban a Szinnyei József Könyvtár igazgatójának, Fabó Máriának és munkatársainak köszönte meg a kiállítás megrendezésében nyújtott segítséget. A kiállítás az MMA támogatásával jött létre, itt külön kiemelte az MMA Kiadó vezetőjét, Pécsi Györgyit, aki tárgyi jutalmakat ajánlott fel a díjazott képzőművészeknek, valamint az MMA Képzőművészeti Tagozatának elnökét, Stefanovits Péter képzőművész támogatását is megköszönte.

A komáromi ünnepi megnyitón ezen díjak átadására is sor került. Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója Fecsó Szilárd képzőművész részére kiállítási lehetőséget ajánlott fel díjként besztercebányai alkonzulátusuk épületében. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma három díját Feke Arnold igazgató-helyettes személyesen adta át Szabó Bonifác festőművésznek, Lévay Jenő Munkácsy-díjas képzőművésznek és Lévai Ádám grafikusművésznek. A Kernstok Károly Művészeti Alapítvány képviseletében Virág Jenő elnök Kovács Csonga Anikó grafikusművészt díjazta. Egy korábbi alkalommal pedig Kopócs Tibor képzőművész Tőzsér Árpád díját vehette át.

A rendezvény kultúrprogramját a Komáromi Művészeti Alapiskola növendékei és tanárai biztosították.

SZE/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »