Megnyílt a Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen

Megnyílt a Tudomány és Technika Hete a Selye János Egyetemen

Komáromban is megkezdődött a hagyományosan minden évben megrendezett Tudomány Hete, amelyet a Szlovák Oktatásügyi Minisztérium és a Tudományos és Műszaki Információs Központ (CVTI SR) évente rendez Szlovákia-szerte. A Selye János Egyetem „Tudomány és Technika Hete” elnevezésű programja november 8-tól november 12-ig tart, különböző helyszíneken – a részletes programokat itt találják. Egyik első rendezvénye a Tanárképző Karon, a Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület (Jókai Egyesület) húszéves jubileuma kapcsán megvalósuló „Újra élünk” című kiállítás volt.

A komáromi egyetem „Tudomány és Technika Hete” keretén belül megvalósuló rendezvényen jelen volt Keszegh Margit, az egyesület elnöke, Csütörtöky József, a Duna Menti Múzeum igazgatója, Horváth Kinga, a Tanárképző Kar dékánja és helyettese, Török Tamás, valamint Szarka László egyetemi docens.

A kiállításra érkező hallgatókat Horváth Kinga üdvözölte, aki röviden ismertette a kar hallgatóival egyesületük történetét az 1911-es alapítástól az 1947-es megszűnéséig. Elmondta, a 2000-ben újjáalakult egyesület Jókai Mór írófejedelem születésének 175. évfordulóján kezdte meg újra működését.

A kiállítás az elmúlt 20 évben az egyesület által rendezett koncertek, előadások, megemlékezések, díjátadók, konferenciák, író-olvasó találkozók rendezvényeiről ad számot írásokkal és gazdag képanyaggal nagy méretű posztereken.

Keszegh Margit, a Jókai Egyesület képviseletében elmondta, amikor 20 évvel ezelőtt jogutódként folytatták az egyesület munkáját, még nem volt a maihoz fogható gazdag kulturális élet a városban.

Hírdetés

– emelte ki a városban működő színházat, könyvtárat, múzeumot.

A Jókai Egyesület elnöke megköszönte a Tanári Kar vezetőségének a lehetőséget, hogy a kiállítás eljuthatott közvetlenül az egyetemistákhoz. Portálunknak nyilatkozva úgy fogalmazott, ugyan a Duna Menti Múzeummal közösen, Komárom város és a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával tavaly decemberben látható volt az Újra élünk! – a komáromi Jókai Egyesület jubileuma (2000–2020) című emlékkiállítás a múzeum Zichy-palotabeli részlegén, de sajnos a világjárvány miatt nagyon kevesen tekinthették meg. Ezért döntöttek úgy, hogy a kiállítás anyagát személyesen viszik el a nézőkhöz, főleg a tanulóifjúság tereibe.

Szarka László történész, egyetemi docens köszöntőjében örömének adott hangot, hogy az egyetem, azon belül is a Tanárképző Kar és a Jókai Egyesület személyesen találkozik ilyen formában egymással.

A tanár szakos hallgatóknak hangsúlyozta, mennyire fontos az, hogy értelmiségiként tisztában legyenek annak a városnak a jelentőségével, ahol tanulmányaikat végzik. „Komárom a szlovákiai magyarság fővárosa, ennek a városnak a történelme olyan mozgósító erővel bír, hogy amennyiben ezt magukkal viszik bárhová a világba, egy olyan mintát visznek magukkal, amellyel példát mutathatnak” – jegyezte meg. Nyelvében, történetében, de még inkább intézményeiben él a nemzet – húzta alá, kiemelve a Komáromban működő múzeumot, színházat, könyvtárat és az egyetemet. Szarka viszont hangsúlyozta a civil szervezetek fontosságát is.

(Szalai Erika/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »