„Megkaptuk a parancsot: mindegy, hogy civilek vagy sem, mindenkit megölni!” – hangzik el az orosz katonák közti telefonbeszélgetésben

„Megkaptuk a parancsot: mindegy, hogy civilek vagy sem, mindenkit megölni!” – hangzik el az orosz katonák közti telefonbeszélgetésben

Az AP, a Frontline és a PBS riporterei több száz órányi térfigyelőkamera-felvétel, az orosz katonák lehallgatott telefonhívásai és túlélőkkel meg szemtanúkkal folytatott beszélgetések alapján hosszú cikkben, és egy 14 perces videóban igyekeztek rekonstruálni, hogyan zajlott az orosz-ukrán háború eddigi talán leghírhedtebb, legsúlyosabb és legszomorúbb epizódja, a bucsai mészárlás – írja a 444.hu.

A 14 perces videóban többek között egy síró nő mesél arról, hogyan jöttek el az oroszok az unokájáért, akit később kivégeztek, és hogyan kínozták meg és lőtték agyon a férjét, miután megtudták, hogy a fiuk Kijevet védi. Az asszony a férjét falécek alá volt kénytelen zokogva eltemetni a földbe, hogy a kutyák ne ássák ki.

A cikkből kiderül az is, hogy miután az orosz offenzíva nem a vártnak megfelelően haladt, a katonák egyre kevésbé voltak fegyelmezettek, a (lehallgatott) telefonbeszélgetésekben el is árulták, hogy egyre többet isznak, mert anélkül nehéz az egészet kibírni, és hogy úgy „könnyebb civilekre lőni”. 

Hírdetés

Március 21-én már ilyeneket mondtak telefonba:

„Szóval megkaptuk a parancsot: mindegy, hogy civilek vagy sem, mindenkit megölni!”; „Dugd el előlem a fegyvereket! Azt hiszem, megőrülök. Már annyi civilt megöltem…”

(444.hu, AP)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »