Megfelelni a kihívásoknak (Székely Gazdaszervezetek Egyesülete)

Megfelelni a kihívásoknak (Székely Gazdaszervezetek Egyesülete)

Számos kihívással, nehézséggel szembesült a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) az elmúlt évben, a szervezet azonban igyekezett megragadni minden lehetőséget, amivel előre tudta mozdítani az erdélyi magyar agrárközösség jövőjét. A járványügyi korlátozások közepette is számos eseményt, rendezvényt, gazdákkal való találkozást sikerült megszervezniük, amivel erősíthették a gazdaközösségek összefogását, hazai és külföldi kapcsolataikat. Szakmailag, emberileg közelebb kerültek egymáshoz a gazdák, erősödött az egyesületbe vetett bizalmuk – derült ki a Becze István SZGE-elnökkel folytatott év eleji találkozónk során. „Számunkra mindig az a nagy kihívás, hogy megfeleljünk annak a hatalmas kihívásnak, amely lényegében a székelyföldi mezőgazdaság fejlődését, megmaradását jelenti. Ahogy mondani szoktuk: állandó harc az élet” – szögezte le már beszélgetésünk elején az elnök.

– Hogyan fogalmazná meg a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete tevékenységének fon­tosságát a székelyföldi agrártársadalomra nézve? – Azt érezzük, hogy történelmi lehetőséget kaptunk azáltal, hogy az SZGE keretében létrejöhetett és működik a székelyföldi falugazdász-hálózat, hogy a magyar agrár­minisztérium támogatja a falugazdászok tevékenységét. Szakértői csoportunk tavalyi célja az volt, hogy szakterületek szerint a legmagasabb szintű tanácsadást nyújtsa az érdekelt gazdáknak. Úgy van megszervezve a hálózat, hogy Székelyföld minden sarkában legyen szakemberünk.

– Mennyire volt észlelhető a járványügyi helyzet hatása a tavalyi tevékenységükben? – Az események szervezése tekintetében a helyzet elég kiszámíthatatlannak tűnt. Hála Istennek, az év elején számos gazdafórumot sikerült megszervezni. Legalább harminc találkozónk volt a három megyében, sok emberrel találkozhattunk. Több programot is elindítottunk, ezek sikeresnek bizonyultak.

– Nagy erőbedobással dolgoztak azon, hogy segítsék a gazdák biotermelésre való átállását. – A Bio Székelyföld program keretében több mint háromszáz gazdának segítettünk az elindulásban. Nemcsak az iratcsomókat állítottuk össze, ott voltunk az illetékes intézményeknél, a tanúsító szervezetnél. Ott álltunk a gazdák mellett, amikor sor került az első ellenőrzésekre. Összességében elmondhatom, jól sikerült a programunk első éve.

Hírdetés

– Hangsúlyosan foglalkoznak a fiatal gazdákkal. Számukra mit sikerült nyújtani? – Elindítottuk a Fiatal Gazda Programot, több mint hétszáz fiatal gazda csatlakozott. Mindhárom megyében több találkozót szerveztünk, tartjuk a kapcsolatot, információkat nyújtunk, segítünk a felmerült problémák megoldásában. Nagy feladat, hogy az elöregedő gazdatársadalmat valahogyan tudjuk pótolni, ­hogy minél több fiatal vállalja a mezőgazdálkodást. Ezért is fontos a program, a folyamatos kapcsolattartás, a hathatós segítségnyújtás a fiatal gazdák számára.

– Az uniós pályázatok a mezőgazdaság fejlődésének fontos pillérét adják. Tudtak segíteni a vissza nem térítendő támogatások lehívásában? – A múlt év végén indultak a nagy kiírások, ezek kapcsán több tájékoztató fórumot szerveztünk. Megerősítettük a kommunikációt, igyekeztünk szaktanácsadást nyújtani a pályázati lehetőségekről, kapcsolatot teremtettünk gazdák és pályázatíró cégek között. Az uniós pályázatok hatalmas lehetőséget nyújtanak, komoly finanszírozási források. Óriási helyzeti előny, hogy Székelyföldön a föld még a gazdák kezében van, nem külföldi tulajdonban. Ennek így is kell maradnia. Vannak már olyan fiatalok, családi gazdaságok, melyek valóban életképesek tudnak lenni, fejlesztéseket képesek megvalósítani, hosszabb távon fenn tudnak maradni. Ezt segíthetik a pályázatok is.

– Nagy visszhangja volt az első – és remélhetőleg egyben nem utolsó is – alkalommal megszervezett Ákovita Nemzetközi Párlat- és Pálinkaversenynek. Rangos esemény, nagy kihívás az SZGE számára… – A rendezvényt az agrárminisztérium, hazai intézmények támogatásával sikerült megszervezni. A szakmai segítséget a Magyar Pálinka Nemzeti Tanács biztosította. Elindítottunk egy olyan folyamatot, amely szerintem nagyon sok gyümölcstermelőnek, pálinka- és párlat-előállítónak nyújt segítséget azáltal, hogy termékeiket magas szintű megmérettetésen értékelhetik. Lényegében bekapcsolódtunk abba a rendszerbe, amelynek célja a minőségi pálinkafogyasztás ügyének előmozdítása. Nem utolsósorban a gasztronómia, a turizmus szempontjából is fontos esemény volt ez. Meg­győződésem, hogy nem az az értelme a gazdálkodásnak, hogy mennyi támogatást kapunk, az sem, hogy éppen csak dolgozzunk, hanem az, hogy olyan termékeket állítsunk elő, amelyek helytállnak a piacon, amiből meg lehet élni.

– Közel száztonnányi adományt gyűjtöttek rászorulók, idős- és gyermekotthonok, szórványban működő magyar tanintézmények számára a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében. Hogyan viszonyultak a gazdák a programhoz? Nehéz volt a gyűjtés? – Az elmúlt évben is nagy hangsúlyt fektettünk a Magyarok Kenyere Programra. Nagyon sok gazda bekapcsolódott, sikerült a korábbi évek adománymennyiségét hozni. Számos intézményen sikerült segíteni, a programhoz kapcsolódóan szép események valósultak meg. Ide kapcsolódott a zágoni búzaszentelés, a csernátoni aratóünnep, a gyergyószárhegyi búzaösszeöntés. Részt vettünk a program több más Kárpát-medencei rendezvényén, így nemcsak az összetartozás élményét tudtuk megerősíteni, megtapasztalni, hanem azt a jó érzést is, amikor sokakon segíteni tudtunk. Jó volt látni, hogy ebben a kérdésben a gazdák nagyon nyitottak.

– És végül, de nem utolsósorban: mik az SZGE idei tervei, célkitűzései? – Szeretnénk tovább erősíteni a székelyföldi falugazdász-hálózatot, a szakmaiságot. Jó programokat kívánunk szervezni, hogy minél közelebb kerülhessünk a gazdákhoz. Konkrét cselekvési terv alapján továbbvisszük a Fiatal Gazda Programot, szakmai fórumokat rendezünk. Folytatjuk a bioprogramot, látszik, hogy ebbe az irányba tart a világ, s benne a mezőgazdaság. Az uniós programokhoz kapcsolódva is szeretnénk képezni falugazdászainkat: fontos, hogy bármilyen fejlesztési programról, pályázatról hasznos, pontos információkat tudjanak nyújtani a gazdáknak. Ugyancsak életbe vágó a különböző szintű integráció, a kisebb szövetkezetek létrejötte minden ágazaton belül. Bízom benne, hogy a lehetőségekhez képest a maximumot tudjuk kihozni munkánkból az idei esztendőben is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »