Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök, Peking megfenyegette Tajvant

Megérkezett Tajvanra Nancy Pelosi amerikai házelnök, Peking megfenyegette Tajvant

Helyi idő szerint kedden este 10 óra 45 perckor landolt a tajpeji Songshan nemzetközi repülőtéren Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök, írja a Guardian cikkére hivatkozva a 24.hu.

Az MTI szerint Nancy Pelosi amerikai házelnök keddi nyilatkozatában leszögezte:

az Egyesült Államok szolidaritása a 23 millió lakosú, demokratikus Tajvannal fontosabb, mint valaha.

A reptéren Joseph Wu, Tajvan külügyminisztere és Sandra Oudkirk, az Amerikai Egyesült Államok tajvani képviselője fogadta őt.

Várhatóan szerdán Caj Jing-ven tajvani elnökkel is találkozik majd.

Peking: Pelosi tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a szorosban

Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök tajvani látogatása súlyosan fenyegeti a békét és a stabilitást a Tajvani-szorosban, valamint árt a kínai-amerikai kapcsolatoknak – írta keddi közleményében a pekingi külügyminisztérium.

Hírdetés

A tárca Pelosi gépének tajpeji leszállásához időzítette a közlemény kiadását.

A kínai védelmi minisztérium tudatta, hogy a hadsereget a legmagasabb készültségi szintre helyezték, illetve azzal fenyegetett, hogy célzott hadműveleteket hajt végre Tajvan ellen az amerikai politikus látogatása miatt.

Előzmények

Mint ismert, Pelosi utazása komolya diplomáciai vihart okozott: Kína többször is figyelmeztette az Amerikai Egyesült Államokat Pelosi látogatása előtt, hogy Peking hadserege soha nem fogja ezt tétlenül nézni.

Kedden a kínai külügyminisztérium szóvivője azzal vádolta Amerikát, hogy meggondolatlanok, továbbá kijelentette, meg fognak fizetni az árat azért, hogy Kína szuverenitását és biztonsági érdekeit figyelmen kívül hagyják.

Pelosi érkezése előtt a kínai hadsereg több harci gépe is megjelent korábban a Tajvani-szorosnál, és több tucat tankot és más fegyveres katonai járművet csoportosítottak át Hsziamen városába, ami légvonalban 5 kilométerre van a Tajvanhoz tartozó Kinmen-szigethez.

Tajvan védelmi minisztériuma válaszul erre megemelte a készültséget az országban a következő négy napra, miközben a térségben állomásozó amerikai hadihajókat a sziget keleti oldalára vitték, de állítólag ennek nincs összefüggése Pelosi érkezésével.

Szakértők szerint ellenséges katonai beavatkozás nem fog történni Kína részéről, de gazdasági megtorlásra lehet majd számítani.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »