Megérkezett Budapestre a kínai elnök

Megérkezett Budapestre a kínai elnök

Nyitókép: MTI

Hszi Csin-pinget Orbán Viktor fogadta a repülőtéren. A két ország vezetője egy sor újabb gazdasági együttműködésre készül, ezeknek azonban nem mindenki örül.

A kínai elnök és négyszáz fős delegációja gazdasági megállapodások egész sorát köti meg Magyarországgal. Kína tovább szeretné erősíteni gazdasági pozíciót Magyarországon, például az elektromosautó-gyártással, hogy hozzáférjen az európai uniós piacokhoz is.

Hírdetés

Ez az egyik fő célja a kínai elnök budapesti látogatásának, aminek azonban nem mindenki örül. A magyarországi Tibetet Segítő Társaság alapítója és vezetője, Hendrey Tibor szerint Magyarországnak nem tesz jót a Kínával ápolt szoros viszony.

„Európában demokrácia van, minden hibájával, minden nehézségével együtt, Kínában ez nem egészen így működik, Kína egy kommunista, kapitalista, techno-hibrid birodalom, aminek nem úgy tűnik, hogy jó következményei vagy jó jövője lesz, nem szeretnénk, hogyha Magyarországra exportálnák ezeket az elképzeléseket, amiket Kínában gyakorolnak,” fogalmazott Hendrey Tibor.

Eközben az Európai Unió korlátozná Kína európai gazdasági törekvéseit. Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az elektromos járművek és napelemek gyártásához nyújtott kínai állami támogatásokkal kapcsolatban, azzal vádolva a kínai vezetést, hogy torzítják a piaci versenyt.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »