Megalakult a kanadai parlament Kanada-Magyarország baráti csoportja

Megalakult a kanadai parlament Kanada-Magyarország baráti csoportja

Három magyar származású kanadai parlamenti képviselő elköteleződésének, valamint Magyarország ottawai nagykövetsége közel másfél éves diplomáciai munkájának köszönhetően kedden Ottawában megalakult a kanadai parlament Kanada-Magyarország baráti csoportja – jelentette be a közmédiának adott telefonos interjúban Vass-Salazar Mária, Magyarország ottawai nagykövete.

Újrakezdés konferencia és Nyugat-Kanadai Gála Bál Edmontonban - MagTV  Magyar Kulturális Magazin

magtv.ca

„A kanadai-magyar politikai kapcsolatok fejlesztésében és elmélyítésében a parlamenti dimenziónak kiemelt szerepe van, a baráti csoport megalakulása pedig ezt a munkát segíti, komoly lendületet adva a széleskörű kapcsolatépítésnek.” – fogalmazott a nagykövet. A diplomata elmondta: a baráti csoportot már az előző parlamenti ciklusban is létre akarták hozni, de ezt a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtenni.
   
Vass-Salazar Mária kiemelte: a kanadai politikai életben is „számon tartják és értékelik a jelentős, és aktív kanadai magyar diaszpóra szerepét, amely a baráti csoport magyar felmenőkkel rendelkező vezetőin keresztül is érvényesül.”
   
A diplomata arról is beszámolt, hogy a baráti csoportnak három társelnöke van, akik a kanadai parlament alsóházának részben magyar származású képviselői. Ők Adam van Koeverden, a Kanadai Liberális Párt ontariói képviselője, egykori olimpiai bajnok kajakozó.

Adam van Koeverden kayaking

olympic.ca

Hírdetés

Corey Tochor, a Kanadai Konzervatív Párt képviselője, aki azt a Saskatchewan tartományt képviseli, ahol az első kanadai magyarok letelepedtek az 1880-as években.

Conservative Party on Twitter: "Meet our new MP, Corey Tochor! Corey's  experience in digital communication, business, and politics will certainly  be an asset to our team in Ottawa. Welcome, Corey! #cdnpoli  https://t.co/umm8tobExi" /

twitter

Valamint Don Davies, az Új Demokrata Párt brit-kolumbiai képviselője.

Don Davies the Dental Warrior - YouTube

youtube   

A nagykövet kiemelte, hogy a Kanada-Magyarország baráti csoport tagjai között megtalálhatók a szenátus és az alsóház képviselői is, illetve a nagyobb szövetségi pártok (Kanadai Liberális Párt, Kanadai Konzervatív Párt, Új Demokrata Párt) mindegyike képviselteti magát.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »