Medvegyev: Oroszország hadüzenetnek tekintené a brit csapatok Ukrajnába telepítését

Medvegyev: Oroszország hadüzenetnek tekintené a brit csapatok Ukrajnába telepítését

2024. 01. 12.

Moszkva hadüzenetnek tekintené a brit csapatok nyílt ukrajnai telepítését – figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök. Arra reagált, hogy pénteken Kijevbe látogatott Risi Sunak brit miniszterelnök, aki biztonsági megállapodást írt alá Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Sunak ukrán fővárosba érkezése “egy új, jelentős támogatási csomagot kíván meghatározni és megerősíteni a szoros brit-ukrán partnerséget” – áll a brit kormányfői hivatal közleményében. A biztonsági dokumentum a G7-ek és a NATO-tagok által tavaly kötött megállapodások folytatása – jegyezték meg. A nyilatkozat nem tett említést a brit katonák Ukrajnában történő telepítésre vonatkozó tervekről.

MIT SZÓLNA A NYUGATI KÖZVÉLEMÉNY, HA A BRIT KÜLDÖTTSÉGET KIJEV KÖZPONTJÁBAN KAZETTÁS BOMBÁKKAL LŐNÉK, MINT AHOGYAN AZ A MI BELGOROD VÁROSUNK CIVILJEIVEL TÖRTÉNT? – KÉRDEZTE MEDVEGYEV.

Még egy dolog: remélem, hogy örök ellenségeink, a szemtelen britek felismerik, hogy hivatalos katonai kontingensük Ukrajnába telepítése hadüzenetet jelentene hazánknak – írta Medvegyev a Telegramon.

Hírdetés

“A megállapodás hivatalossá teszi a támogatást, amelyet az Egyesült Királyság eddig is és a jövőben is nyújt Ukrajna biztonsága érdekében, beleértve a hírszerzési információk megosztását, a kiberbiztonságot, az egészségügyi és katonai kiképzést, valamint a védelmi ipari együttműködést” – közölte a Downing Street.

A brit kormány 2,5 milliárd font (3,2 milliárd dollár) katonai támogatást ígért Ukrajnának a következő két évre, többek között több ezer katonai drónt, amelyek London szerint a legnagyobbak lesznek a maguk nemében, amelyeket Kijev valaha is kapott. A legtöbb UAV-t Nagy-Britanniában fogják gyártani – tette hozzá a közlemény.

Az Egyesült Királyság kulcsfontosságú támogatója volt Kijev Oroszország elleni háborús erőfeszítéseinek. Boris Johnson volt miniszterelnök állítólag jelentős szerepet játszott a 2022-es ellenségeskedések első hónapjaiban Kijev és Moszkva által kialkudott készülő tűzszünet kisiklatásában, bár tagadta, hogy utasította volna az ukrán kormányt a harcok folytatására.

Moszkva több alkalommal is azzal vádolta az Egyesült Királyságot, hogy segít Ukrajnának az Oroszország elleni támadások megszervezésében, különösen a Fekete-tengeren. Az orosz védelmi minisztérium azt állította, hogy brit katonai tanácsadó személyzet már régóta jelen van Ukrajnában.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »