Matróz-zuhany, japán mosdás. Így spórolj a melegvízzel fürdés helyett

Matróz-zuhany, japán mosdás. Így spórolj a melegvízzel fürdés helyett

A meleg víz ára drámaian megemelkedett, miközben a környezetvédelmi aggályok sürgetőbbek, mint valaha. A kádban fürdésnél csak akkor gazdaságosabb a zuhanyozás, ha rövid, de mennyire legyen rövid? A Treehugger egyik cikkében a 4 perces zuhanyozásra esküsznek, amivel vizet, energiát, időt és pénzt egyszerre takarítunk meg. Próbáljuk ki az itt összegyűjtött megoldásokat egy hétig, hónapig vagy legyen ez a böjti kihívásod idén tavasszal!

Az év elején jelent meg a brit Guardian online oldalán a „The four-minute shower: how to wash to save money, water-and stay stink-free” című írás, amely azt tanácsolta az olvasóknak, hogy az emelkedő energiaköltségek és az egyre sürgetőbb környezetvédelmi aggályok mellett az embernek törekednie kell a napi négyperces zuhanyzásra.

A Magyar Villamosművek adatai szerint

a háztartási energiafelhasználás legnagyobb hányada – a fűtés után – a melegvíz előállítására esik.Egy ember átlagosan 30-50 liter melegvizet használ el naponta, amelynek több mint fele a fürdéssel folyik le a csatornába, jelentős hányada a konyhában hasznosul, és még a lakás tisztítása is benne foglaltatik.A fürdés háromszor annyi energiafelhasználással jár, mint a tusolás.Egy háromperces zuhanyozáshoz 30-50 liter víz és 1-1,9 kWh áram szükséges, míg egy kád megtöltéséhez 120-150 liter vizet és 5-6,8 kWh áramot is elhasználunk.

A cikk nyomán záporoztak a hozzászólások, annyi mondanivalójuk volt a négyperces zuhanyokkal kapcsolatban, hogy aztán külön cikket szenteltek a válaszaiknak. A legtöbbjük gyakorlati stratégiákról szólt, amelyekkel a legtöbbet hozhatjuk ki a 4 percből, és rengetegen nyugtatták a többieket, hogy összesen 4 percig zuhanyozni valójában nem is olyan rossz.

Egy férfi elmondta, hogy Ausztráliában „a vízszolgáltató minden háztartásnak adott egy háromperces homokórát, amelyet a fürdőszobai zuhanyzó falára lehet ragasztani. Egy másik a matróz-zuhany előnyeit hirdette. Ennek lényege, hogy először tiszta vízzel leöblítjük a testünket, majd elzárjuk a vizet és így szappanozzuk/samponozzuk be magunkat, a vizet a hab leöblítéséhez nyitjuk csak meg újra, és kész. „A vízhasználat így körülbelül másfél perc volt, és tökéletesen elvégezte a feladatát.”

„Nem értem, miért nem korábban kezdtem” – ilyen érzés szappannal zuhanyozni

Végül, de nem utolsósorban egy olvasó arra buzdított másokat, hogy használják a jó öreg fürdőszivacsot. „Most, a 80-as éveimben, még mindig szivaccsal tisztálkodok. Nem kell hozzá sok forró víz, elég gyorsan elvégezhető, és kisebb a csúszás és a sérülés veszélye”.

Gyakorlati stratégiák bőven vannak, amelyekből ki-ki kiválaszthatja a magának tetsző megoldást vagy esetleg többet is.

Tippek, megoldások olcsó fürdéshez

Használjunk időzítőt a 4 perces limit betartásához. Ez lehet egy falra tapasztott homokóra, de még jobb, ha egy időzítőt, a telefon ébresztőfunkcióját beállítjuk 4 percre, és a szoba másik felén helyezzük el. Ez arra kényszerít, hogy kilépjünk a zuhany alól.

Hírdetés

Zuhanyozáshoz indítsunk el egy négyperces dalt. Ha jól ismered a dalt, akkor lesz időd felkészülni a végére. A Harvard Egyetem Paul Simon „You Can Call Me Al” című számát ajánlja, amely 4:36 percig tart (így ott kap egy kis plusz időt). Egyéb ötletek: Michael Jackson „Beat It” című száma 4:17, az ABBA „Dancing Queen” című száma pedig 3:49 perc.

És ha ez túl tragikusan rövid, mit szólnál heti két 14 perces zuhanyzáshoz a hét négyperces helyett?

Próbálj meg hosszabb időt eltölteni a hajmosások között. A hosszú hajjal való foglalkozás sok időt, vizet és energiát fogyaszt. Az egyik kézenfekvő megoldás az, hogy kevesebbszer mosunk hajat – ez a változtatás eltarthat egy ideig, de megéri az erőfeszítést. Ha van kézi zuhanyzó, akkor a hajunkat külön is megmoshatjuk a kád fölé hajolva. Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy kényelmetlen, ezért gyorsabban végzünk vele. Ha nehézkesnek találjuk, megkérhetünk valakit, hogy segítsen.

Fürödjenek együtt a gyerekek. Ez a legjobban a kisebb gyerekeknél működik, nyilvánvaló okokból. Ha a gyerekek nem borzasztóan koszosak, akkor egymás után fürödhetnek ugyanabban a vízben, esetleg egy kis utántöltéssel, hogy újra felmelegítsék. Ha erre nem képesek, adjon nekik két-három perces limitet, és állítsa be, hogy mindegyik gyerek időzítse a másikat. Ezután ez egy játékká válik. (A gyerekek fürdetését amúgy is túlértékelik, néhány hónapja pl. Ashton Kutcher és Mila Kunis botránkoztatta meg a világot, amikor elmondták, hogy ők bizony csak akkor fürdetik le a gyereiket, ha koszosak.)

Fürdetés minden nap, testápoló, alkohol. Tévhitek a babaápolásról, hogyan csináld természetesen?

Vegyél matróz-zuhanyt. Tényleg nincs okod arra, hogy hagyjuk zubogni a zuhanyrózsából a vizet, miközben szappanozod a tested vagy samponozod a hajad. Ahogy a Treehuggeren rendszeresen publikáló Katherine Martinko írja: „Igyekszem racionalizálni a folyamatot, például balzsamot teszek a hajamra, majd amíg hagyom állni elzárom a zuhanyfejet, és a lábam borotválom egy joghurtos edénnyi vízzel, ebben öblítem le a borotvámat. Aztán egy utolsó zuhanyos öblítés mindent levisz.”

Zuhanyozhatunk japán stílusban is: Japánban a nyilvános fürdőkben az embereket székre ültetik, vödörrel, merőkanállal, szappannal és szivaccsal – vagy egy kis kézi zuhanyzóval a könnyebb öblítés érdekében. Ülve zuhanyozni biztonságosabb, és sokkal pihentetőbb is lehet. Helyezz egy sámlit a zuhanyzóba vagy a kádba, és próbáld ki!

Aztán ott van a már említett szivacsfürdő, amely több figyelmet érdemel. Ha igazán hatékony akarsz lenni, dugd be és töltsd meg a fürdőszobai mosdókagylót meleg szappanos vízzel, fogj egy tiszta mosdókendőt, vetkőzz le, állj egy törölközőre, és súrold át a fontos részeket.

A zuhanyzóvizet felfoghatjuk egy vödörben, amit utána a növények öntözésére használhatunk. Ha van felültöltős mosógépünk, vagy fel kell mosni a padlót, ez a víz arra is hasznos lehet.

Mit szólna egy hideg zuhanyhoz? Mostanában nagy divat, és egészen biztosan nem akarsz tovább időzni, mint ameddig feltétlenül szükséges. Egy kültéri zuhany hasonló hatással bír; nem lesz olyan hajlamos az időpocsékolásra.

De olyan jó érzés!

Álszentség lenne nem elismerni azt a mélységes élvezetet, amely egy hosszú, forró zuhany vagy fürdőzés során ér. Sokan közülünk egyszerűen azért ázunk hosszasan a víz alatt, mert olyan jó érzés. A forró vízben és a gőzben még sokáig elidőzünk, miután a testünket megtisztítottuk, mert ez ellazít, elősegíti a koncentrált gondolkodást, és menekülést jelent minden más tennivaló elől.

Gondoljuk át, hogy ugyanezeket az érzéseket máshol, más, kevésbé energiaigényes módon is elérhetjük-e? Például nem lehetne rövidebb ideig zuhanyozni, majd kényelmesen beburkolózva a hálószobába menekülni, hogy néhány percig élvezzük a csendes magányt? Vagy kifeküdni a napra a kertben, erkélyen egy jó könyvvel?

Nem akarunk senkit rábeszélni a teljes aszkézisre, de nem árt, ha megismerkedünk a tisztálkodás kevésbé pazarló módjaival, és igyekszünk ezeket lehetőség szerint beépíteni a mindennapjainkba. Már az is segíthet, ha a rendszeres zuhanyzást vagy fürdést rövidebb változatokra cseréljük – és kiderülhet, hogy nem is olyan nagy áldozat. Próbáljuk ki a fent leírt megoldásokat egy hétig, hónapig vagy legyen ez a böjti kihívásunk idén tavasszal!

Ez a poszt Matróz-zuhany, japán mosdás. Így spórolj a melegvízzel fürdés helyett először itt jelent meg: Tudatos Vásárlók.


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »