Matovič nem köt kompromisszumot

Matovič nem köt kompromisszumot

Minden jel arra utal, hogy a hétvégén sem született egyezség Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter és Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter között, így az SaS miniszterei feltehetően hétfőn benyújtják a lemondásukat, ezzel pedig kisebbségi kormányzás következhet.

A csaknem két hónapig tartó huzavona után ezen a héten már úgy tűnt, fordulhat állhat be a kormányválság ügyében, miután Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnök bejelentette: Matovič hajlandó távozni a kormányból, de csak akkor, ha az SaS elfogadja az energiaválság megoldására nyújtott, 10 pontból álló csomagjukat, illetve ha Sulík is távozik a gazdasági tárca éléről. Az egyik feltétel már teljesült, hiszen az SaS vezetője szerdán beadta a lemondását. A javaslatcsomaggal kapcsolatban viszont azt mondta, hajlandóak róla tárgyalni, de csakis azután, hogy Matovič lemond. Sulík megjegyezte, a pártja többi minisztere hétfőig vár a lemondással, eddig hagynak gondolkodási időt az OĽaNO vezetőjének.

Matovič azonban a hétvégén világossá tette, nem köt kompromisszumot a gazdasági miniszterrel. A pénteki kormányülés után leszögezte, hogy hétfőn is ő fog a pénzügyi tárca élén állni.

Száz százalék, hogy nem mondok le. Csak akkor teszem meg ezt a lépést, ha már teljesítettük a háztartások, az emberek megsegítésére létrehozott tíz pontot

mondta a korábbi miniszterelnök, hozzátéve, hogy a pártja frakciójának mintegy 90 százaléka kiáll mellette.

Szombaton Matovičék csapatépítő programot tartottak, ahol az OĽaNO képviselői mellett a miniszterek, az asszisztensek és a párt megyei koordinátorai is részt vettek, viszont úgy tűnik, hogy ezen a találkozón sem sikerült megváltoztatni a pénzügyminiszter álláspontját, vasárnap ugyanis a közösségi oldalán már nyílt tényként kezelte az SaS minisztereinek távozását.

Hírdetés

Az SaS holnap megbuktatja a harmadik demokratikus, korrupcióellenes kormányt, amelynek a tagja volt

üzente az OĽaNO elnöke. Ezután hosszasan taglalta, szerinte hogyan verte szét Sulík elsőként Iveta Radičová, 10 évvel később pedig az ő kormányát, és most pedig ugyanezt tervezi Heger kabinetjével is. Matovič állítja, az SaS a háttérben a maffia visszatérését készíti elő, amelynek az a célja, hogy végleg lejárassa az egyetlen korrupcióellenes mozgalmat, a „hibát a rendszerben”.

 

Branislav Gröhling oktatási miniszter a közösségi oldalán úgy reagált, az SaS távozásáról csakis Matovič tehet, akinek fontosabb a pozíciója, mint az ország normális működése. Szerinte az OĽaNO elnökével képtelenség együtt dolgozni, ezért inkább lemond.

 

A párt távozása a kormányból tehát szinte biztosra vehető. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter az RTVS vasárnapi vitaműsorában azt mondta, már hármas koalícióval számolnak, Boris Kollár (Sme rodina) házelnök a Markíza vitaműsorában pedig elárulta, vasárnap este tárgyalnak az új miniszterek személyéről.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »