Matovič azt kívánja, a politikusok tartsák be a közösen elfogadott nyilatkozatot

Matovič azt kívánja, a politikusok tartsák be a közösen elfogadott nyilatkozatot

Matovič azt kívánja, a politikusok tartsák be a közösen elfogadott nyilatkozatot Mészáros Richárd2024. 05. 21., k – 16:13

Igor Matovič, a Szlovákia mozgalom elnöke azt kívánja, a politikusok tartsák be a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletet elítélő parlamenti határozatban foglaltakat, és mutassák meg, hogy tisztességesen akarnak politizálni. Örül, hogy a parlament egyhangúan fogadta el a javaslatot, kiküszöbölve ezzel, hogy sikertelen lett a parlamenti pártok kerekasztalának megrendezésére vonatkozó államfői kezdeményezés.

„Nagyon boldog lennék, ha valamennyi politikus magába nézne, és a parlament ezentúl valóban az a hely lenne, aminek lennie kell, a politikai élet piedesztálja és kirakata” – jelentette ki Matovič. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a politikusok nem terjesztenek elő olyan törvényjavaslatokat, mint például a közmédiával kapcsolatos tervezet, amely a kormányhatalom kiszolgálójává teszi az RTVS-t. Hozzátette, nem akkor tisztességes egy politikus, ha nem használ helytelen kifejezéseket, ehhez az is kell, hogy ne terjesszen elő és ne fogadtasson el erőnek erejével tisztességtelen törvényeket. Ilyennek tartja a közmédiáról szóló módosítást is.

Matovič nem tartja hibának, hogy Zuzana Čaputová államfő megpróbált a megválasztott utódjával, Peter Pellegrinivel kerekasztalt összehívni. Ellenkezőleg, sajnálja, hogy több politikus a kifogásokat kereste, hogy ne kelljen részt venni a találkozón. „A parlament ezt most helyrehozta, minden jelenlevő megszavazta a határozatot” – tette hozzá. Mint mondta, szeretné hinni, hogy ezen az úton folytatják tovább, de pesszimista ebben a kérdésben.

Kapcsolódó cikkünk

Hírdetés

Elítélte kedden a parlament a Robert Fico (Smer) kormányfő ellen elkövetett merényletet, és a gyűlölködés beszüntetésére szólított fel. 

A határozat szerint az emberek nem válhatnak gyűlölködés célpontjává a politikai nézeteik miatt. A kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot egyhangúan fogadta el a parlament.

„A szlovák parlament megdöbbenéssel és mély aggodalommal értesült a Robert Fico kormányfő elleni merényletről, melyet nyilvánvalóan politikai indíttatásból követtek el, és a lehető legélesebben elítéli a történteket. A parlament elutasít mindennemű erőszakot, és különösen ezt az erőszakos cselekményt, melyet a merénylő csakis azért követett el, mert a politikai nézetei eltérnek a kormányétól” – olvasható a határozatban.

A parlament felszólította az összes pártot, a médiát és a civil szervezeteket, a közjogi méltóságokat és a közszereplőket, hogy fogadják el a parlamenti választás eredményét és ne keltsenek gyűlöletet a demokratikusan megválasztott, legitim kormánnyal szemben, a társadalmi megbékélés elősegítésére törekedjenek, és hagyjanak fel a gyűlölködő retorikával.

A parlament leszögezte, hogy a munkájukat felelősen végző és kritikus nézeteket megfogalmazó újságírók szerepe nélkülözhetetlen az egészséges társadalomban, de munkájuknak a tényeken kell alapulniuk, nem a gyűlöletkeltésen. „Az emberek nem válhatnak támadások célpontjává a politikai nézeteik miatt, mivel a pluralitás, a sokféleség és az eltérő nézetek elfogadása a szabad és demokratikus társadalom alapját képezik” – áll a nyilatkozatban.

A határozat javasolja a kormánynak olyan biztonsági intézkedések bevezetését, amelyek megakadályozzák a közjogi méltóságok és a lakosok elleni további erőszakos, politikai indíttatású támadásokat. A törvényhozás gyors felépülést és a kormányfői posztra való mihamarabbi visszatérést kívánt Robert Ficónak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »