Mától már csak négy zöld járás van az országban, néhol visszatért a kijárási tilalom

Mától már csak négy zöld járás van az országban, néhol visszatért a kijárási tilalom

Mától Szlovákiában már csak négy járás tartozik a zöld színnel jelölt, ún. megfigyelési fázisba. A járások nagy része narancssárga besorolást kapott, 27-et pirossal, négyet pedig már bordó színnel jelölnek.

A bordó járásokban mától jelentős szigorítások lépnek érvénybe, olyanok, amelyek már nemcsak az oltatlanokat érintik.

Az egyik legfontosabb változás az este 9 és reggel 5 közötti kijárási tilalom. Hasonlóan a tavaly őszi és téli helyzethez, a bordó járásokban élők csak kivételes esetben hagyhatják el az otthonukat az esti órákban, például orvoslátogatás vagy munkavégzés céljából.

Hírdetés

További fontos változás, hogy a bordó járásokban újra bevezetik az idősek vásárlási idejét, valamint már kültéren is kötelező lesz a maszkviselet – beltérben már FFP2-es védőeszközre van szükség, kültéren elegendő a sebészi szájmaszk is (kivéve, ha kétméteres körzetben nincs senki, akkor levehetjük a maszkot).

Emellett a bordó járásokban jelentősen szabályozzak a tömegrendezvényeket is. Az esküvőkön, családi vacsorákon, illetve minden olyan eseményen, ahol nyilvános étkezés zajlik, a beoltott személyek is csak legfeljebb 20-an lehetnek. Ebben a fázisban már a teszteredmény sem elegendő ahhoz, hogy részt vehessünk az esküvőkön, csakis a teljesen védettnek számító személyeket engedhetik be a szervezők. Az éttermekbe is csak az oltottak léphetnek be, de legfeljebb csak négyen ülhetnek egy asztalnál, és meg kell tartani a kétméteres távolságot az asztalok között.

(nar, mr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »