Maszkok milliárdjai az óceánokban

Maszkok milliárdjai az óceánokban

Tavaly összesen 52 milliárd polipropilén eldobható maszkot gyártottak a világon. Becslések szerint ebből 1,56 milliárd arcmaszk már az óceánokat szennyezi. Ez az eddigi mennyiséghez további körülbelül 4680-6240 tonna tengeri műanyag szennyezést jelent, áll a „Maszkok a tengerparton: A COVID-19 hatása a tengeri műanyag szennyezésre” című tanulmányban, amelyet a OceansAsia tengervédő szervezet készített.

A számítások alapját a 2020-ban gyártott 52 milliárd maszk mennyisége és az egy darab maszkban található átlagos 3-4 gramm műanyag mennyisége képezi.

Az évek óta folyamatosan növekvő műanyag-fogyasztás a COVID-19 járvány következtében még tovább nőtt.

– mondja Dr. Teale Phelps Bondaroff, az OceansAsia kutatási igazgatója és a jelentés vezető szerzője.

A 4680-6240 tonna arcmaszk csak egy kis része a becslések szerint 8-12 millió tonna műanyagnak, amely évente az óceánjainkban végzi.

Hírdetés

Az egyéni védőeszközök, különösen a vírus terjedésének megakadályozására használt arcmaszk általános eszközzé vált, számos országban nyilvános helyeken való viselését is előírták. Az egyéni védőeszközök gyártása kibővült az égig érő kereslet kielégítésére, és az egyéni védőeszközök hulladéka is drámai módon megnőtt.

Az egyszer használatos arcmaszkok különféle olvadékfúvásos műanyagokból készülnek, és összetételük, valamint a szennyezés és a fertőzés veszélye miatt is nehéz újrahasznosítani.

Az óceánokba kerülnek, amikor a hulladékgazdálkodási rendszerek nem megfelelőek vagy nem léteznek, vagy amikor ezek a rendszerek a megnövekedett hulladékmennyiség miatt túlterheltek.

Ezeknek a maszkoknak a lebomlása 450 évig tart, a folyamat során lassan mikroplasztikká alakul, miközben negatívan befolyásolja a tengeri élővilágot és az ökoszisztémákat, mutat rá a tanulmány.

A higiéniai aggályok és a csomagolt élelmiszerekre való nagyobb igény a műanyagok, különösen a műanyag csomagolások fokozott használatához vezetett, időközben a műanyagfogyasztás csökkentésére irányuló számos intézkedés, például az egyszer használatos műanyag zacskók betiltása, javított a helyzeten.

A tengervédők arra kérik az embereket, hogy amikor csak lehetséges, viseljenek újrafelhasználható maszkokat, felelősségteljesen dobjanak el védőeszközöket, és csökkentsék az egyszer használatos műanyagok használatát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »