Márton Áron közösséget formál – A püspök születésének 125. évfordulóját ünnepelték

Márton Áron közösséget formál – A püspök születésének 125. évfordulóját ünnepelték

Csíkszentdomokoson hagyománnyá vált a falu nagy szülöttjének születésnapjához legközelebb eső hétvégén ünnepelni. A pandémia hozta korlátozások után idén pontosan a hitvalló püspök 125. születésnapján, augusztus 28-án gyűltek össze tizedik alkalommal e megemlékező rendezvényre ünnepelni, Kovács Gergely érsekkel együtt. Bodó Márta írását szerkesztve közöljük.

Hagyomány ezen a napon konferenciát tartani, Márton Áron püspökre emlékezni, az emlékből táplálkozva erősödni, felnőni a jelen tennivalók, feladatok által kirajzolódó kihívásokhoz. A szülőfalu közössége nagykilencedet hirdetett és tartott, e kilenced utolsó alkalma volt egyben az ünnep – Kovács Gergely érsek beszéde lezárta és összefoglalta a kilenc hónap utolsó szombatján tartott imamaraton továbbvinni való tanítását.

„Áron püspök közösséget formál” – mondta a főpásztor. Ennek maga a záruló nagykilenced a bizonysága, amely a kegyelmek igaz forrása, s amelyben legnagyobb ajándék mi magunk vagyunk. Mert a nap sok ünnepelni valót kínált: a ma megszentelt zarándokközpont, az itt működő kiváló múzeum, a ma bemutatott fakszimilekötet, a gyermekek által készített makettekből szintén ma megnyitott kiállítás, a táborozók, Marton József egyháztörténész előadása mind-mind Márton Áron püspöknek készített, különleges ajándék, amely ugyanakkor a közösséget gazdagítja és szolgálja.

Kovács Gergely érsek homíliájában arra biztatott, hogy emellé mindenki tegye hozzá a maga ajándékát, amelynek nem kell nyilvánosnak lennie, de ami jó, ha mindannyiunk szívében ott van. Hiszen

Áron püspök szentté avatásáért nekünk kell megmutatnunk, hogy megérdemeljük. Nem Áron püspöknek van rá szüksége – mondta a főpásztor. Végül imában kérte a nagy püspök közbenjárását, és azért fohászkodott, hogy úgy tudjunk élni, imádkozni, helytállni, hogy bizonyítsuk, nem kell szégyenkeznie miattunk.

A szentmise után Marton József egyetemi tanár, nagyprépost Márton Áron és szülőfaluja kapcsolatáról tartott előadást, a püspök leveleiből vett idézetekkel, amelyeket Bőjte Csongor csíkszentdomokosi diakónus olvasott fel.

Ezt követően a Márton Áron nevét viselő zarándokközponthoz vonultak az ünneplők. Az épület megáldása előtt Karda Róbert polgármester a terv megszületésétől a megvalósításig vezető útról; Tánczos Barna miniszter, Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke az összefogás erejéről, az utódokra hagyandó értékekről beszélt; Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője Márton Áron szellemi-lelki hagyatékának erejét idézte fel.

A zarándokközpont kétharmad részben a magyar kormány, egyharmad részben a Csíkszentdomokosi Közbirtokosság támogatásával épült meg Csíkszentdomokoson, a Márton Áron Múzeummal szemközti egyházi telken. Elsődleges célja, hogy az ide látogató zarándokokat és turistákat kiszolgálja, információkkal lássa el, civilizált pihenőhelyet biztosítson számukra. E cél mellett a Márton Áron Múzeum programjainak, időszakos kiállításainak ideális helyszíne is, most a Cselekvő iskola és játék Márton Áron püspökkel elnevezésű pályázat résztvevőinek makettkiállításával nyitotta meg kapuit.

Hírdetés

Az augusztus 28-i ünnepség előtti három nap jutalomtáborozásának nyertesei – 12 csapat a részt vevő több mint 70 csapat közül – szintén jelen voltak.

Ugyanakkor a zarándokház a tervek szerint a helyi közösség, helyi civil egyesületek, délutáni iskolán kívüli tevékenységek, szabadidős programok számára is praktikus, kényelmes, méltó otthon. Itt mutatták be a 125. születésnapra megjelentetett kivételes könyvet, amely Az erdélyi püspökök székesegyháza címet viseli – szerkesztője Bernád Rita, a Gyulafehérvári Érsekségi Levéltár főlevéltárosa.

A bemutatón a kézirattal való találkozása történetét mesélte el Kovács Gergely érsek, majd Bernád Rita a kézirat kiadásával járó sokrétű munka sok személyes, megható, lebilincselő részletébe engedett betekintést. Rendkívüli érték, rendkívüli munka, rendkívüli eredmény: így foglalható össze, amit megtudhattak a jelenlevők.

Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója, a rendezvény, az azt megelőző tábor fáradhatatlan szervezője, a zarándokház ötletgazdája az ünnepség végén munkatársainak és az önkéntes csapatnak köszönetet mondva a gyermekek néptáncbemutatójára invitált a templom előtti térre.

Az ünnepen megfogalmazott gondolattal zárjuk a napot s az ünnepről való beszámolót:

Szerző: Bodó Márta

Forrás: Romkat

Fotó: Bodó Márta

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »