Már nyolc államban összegyűlt a szükséges számú aláírás a nemzeti régiók védelmében

Már nyolc államban összegyűlt a szükséges számú aláírás a nemzeti régiók védelmében

A hetedik tagállamban, Spanyolországban is összegyűltek a nemzeti régiók védelmében a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított európai polgári kezdeményezéshez szükséges támogató aláírások – közölte vasárnap, január 31-én az SZNT elnöke. Sőt azóta Szlovénia is elérte a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés teljesítéséhez szükséges aláírásszámot.

Izsák Balázs közölte, hogy vasárnap túllépte a 40 500-at a nemzeti régiókért indított polgári kezdeményezés spanyolországi támogatóinak száma, és ezzel elméletileg minden feltétel teljesült ahhoz, hogy a polgári kezdeményezés sikeres legyen.

Most ezt a bizalmat megkapták, és készen állnak a küzdelem folytatására – írta Izsák Balázs.

Az SZNT elnöke ugyanakkor óvatosságra intett, közölte:

„További erőfeszítéseket kell tennünk, hogy újabb államokból, más nemzeti régiókat is tudjunk mozgósítani, hiszen fel kell építenünk egy európai mozgalmat, és a kezdeményezés végleges sikerét csak a mozgalom ereje hozhatja el” – olvasható Izsák Balázs közleményében.

Hírdetés

Mint ismeretes a koronavírus-járvány és a lezárások miatt az Európai Bizottság meghosszabbította a teljesítés határidejét, így a nemzetközi feltételek is teljesülhettek.

„Az elmúlt időszakban számos polgármestert kerestünk meg a siker érdekében, kérve őket, hogy városaik uniós testvértelepülései segítségét kérjék abban, hogy a szükséges hét országban összegyűlhessenek az aláírások.

Nagy öröm számunkra, hogy végül, nyolcadik országként Szlovéniában is teljesültek az érvényesség feltételei. Ennek érdekében személyesen egyeztettem a szlovéniai magyarok képviselőivel az ügy mellett” – nyilatkozta Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Hozzátette: „Azok után, hogy az Európai Bizottság elutasította a Minority Safepack kapcsán a jogszabályalkotást, nem maradt más esély, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek hátrányos helyzetére felhívjuk a figyelmet, csak a nemzeti régiókról szóló kezdeményezés. Ezért is fontos ez a siker.”

A polgári kezdeményezést a 27 uniós tagország közül legalább hétből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell aláírásával támogatnia. A hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni az adott országra vonatkozó minimálisan szükséges számú aláírást. Az aláírások gyűjtése 2019. május 7-én indult. A koronavírus-világjárványra tekintettel az Európai Bizottság három hónappal meghosszabbította a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által indított polgári kezdeményezés határidejét, amely így 2021. február 7. lett.

(Izsák Balázs és Keresztes László Lóránt sajtóközleménye nyomán Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »