Már készül az ultimátum, nagyon valószínű, hogy Matovič fejét követeli majd az SaS

Már készül az ultimátum, nagyon valószínű, hogy Matovič fejét követeli majd az SaS

Két nap múlva, szerdán ülésezik majd az SaS országos tanácsa, ahol rendkívül fontos határozatot készülnek meghozni. Vagy arról születik döntés, hogy kilépnek a koalícióból, vagy arról, hogy milyen feltételek mellett maradnak a kormányban. A liberálisok kulisszái mögül azonban már szivárogtak ki hírek, miszerint majdnem biztosan Igor Matovič (OĽANO) távozását fogják követelni.

Az SaS ebben a kormányban többnyire ellenzéki munkát végzett, és bár a liberális mainstream sajtó kesztyűs kézzel bánik Richard Sulíkkal és pártjával, a tények önmagukért beszélnek: 2011-ben megbuktatták a Radičová kormányt, 2021-ben a Matovič-kormányt, és nagyon úgy fest, hogy most megbuktathatják a Heger-kormányt is.

Míg tavaly a Szputnyik V vakcina megvásárlása miatt kieszközölt kormányválság segítségével mozdították el Matovičot a kormányfői székből, addig most a családtámogatási csomag kapcsán kialakult verbális adok-kapokra hivatkoznak, és megint Matovič távozását követelik, aki jelenleg pénzügyminiszter.

A lényeg nem a miniszteri posztokon van, hanem azon, hogy a parlament legnagyobb létszámú frakciója az OĽANO-é, és annak elnöke Igor Matovič. Emiatt, ha az OĽANO elfogadná saját pártelnöke “kitoloncolását”, az a párt látványos politikai harakirije lenne. Aligha valószínű, hogy ezzel az SaS ne lenne tisztában, így nehéz félreértelmezni a szándékot.

Ebből még bármi lehet

Hírdetés

Alternatív “rendezésként” felvetődött már az is, hogy Sulík és Matovič is távozik a kormányból (mikor a tavalyi kormányválság idején ugyanez felvetődött, Sulík szinte azonnal elutasította a lehetőségét).

Egyes információk szerint az OĽANO berkeiből olyan ajánlat érkezett az SaS-hez, hogy a koalíciós tanács ülésére heti egy alkalom helyett csak havonta egyszer kerülne sor, és a lényeges döntések a kormányban és a parlamentben születnének. Ez azért némiképp rímel a Matovič kiszorítására tett kísérletre, hiszen eddig a koalíciós tanács volt eddig a legfontosabb egyeztető fórum, ahol a pártelnököké volt a döntő szerep. Magyarul: ha nem lehet eltávolítani Matovičot a kormányból, a koalíciós tanács kiherélésével csökkentenék a mozgásterét. Állítólag az SaS ennyivel nem elégszik meg, a párt egy része pedig mindenképp kormányt buktatna.

Ha az SaS távozik a kormányból, akkor a koalíció elveszti parlamenti többségét. Azt nehéz megmondani, hogy hány képviselő hiányozna a többséghez, mert a Za ľudí ifjú liberálisai is egyre inkább az SaS irányába hajlanak. A kisebbségi kormányzást pedig jelenleg nem csak ellenzék, de az államfő is segítené ellehetetleníteni.

A helyzet nem egyszerű, az OĽANO-nak kevés a szövetségese, a sajtó döntő része pedig folyamatosan tűz alatt tartja vezető politikusait. Ha alulmarad a csatában, akkor az ügyvivő kormány és az előrehozott választás is játékban lesz.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »