Már a tűzszünet sem működik: Mariupol, Volnovakha, Borodjanka támadás alatt – A háború 11. napja (reggeli összefoglaló)

Már a tűzszünet sem működik: Mariupol, Volnovakha, Borodjanka támadás alatt – A háború 11. napja (reggeli összefoglaló)

11. napja tart a háború, Ukrajna továbbra is védekezik az orosz hadsereg támadásaival szemben.  Az elmúlt órák legfontosabb történései a Körkép.sk rövid, reggeli összefoglalójában 2022. március 6-án.

Leállították a lakosság evakuálását Mariupolban és Volnovahában, mert az ukránok szerint az oroszok nem tartották be a tűzszüneti megállapodást. Az orosz elnök ezt tagadja, és “ukrán neonáci fegyveres csoportokat” vádol azzal, hogy tűz alá vették a humanitárius folyosókat.

Eközben folytatódtak a kétoldalú tárgyalások, egyelőre eredmény nélkül. Az ukrán és az orosz delegáció hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ül.

Az izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett rövid időn belül találkozott, illetve személyesen beszélt Putyin orosz. Zelenskyj ukrán, valamint Olaf Scholz német elnökkel is. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy Bennett az ortodox zsidók számára fontos sabat napján, szombat reggel indult útnak Putyinhoz, amikor Izraelben nem megengedett a politikai aktivitás.

A Visa és a Mastercard kivoul Oroszországból. Az orosz bankok által kiállított bankkártyák így használhatatlanná válnak. A lakosság bankszámláinak 74 százaléa Visa és Mastercasr alapú. Ugyanúgy nem fognak működni a külföldi bankok Visa és Mastercard kártyái sem Oroszország területén.

Az amerikai és a kanadai külügyminisztéroum felszólította polgárait, hogy azonnal hagyják el Oroszországot.

New Yorkban több ezren követelték, hogy Amerika fegyverekkel is szálljon be az orosz-ukrán háborúba. Eközben Kijev készül az orosz támadásra:

Hírdetés

#Kyiv is ready for defense💪 pic.twitter.com/cEsTYRiGjB — NEXTA (@nexta_tv) March 5, 2022

Vologyimir Zelenszkyj telefonon, mintegy fél órán keresztül beszélt Joe Biden amerikai elnökkel az Ukrajnánal szánt további támogatásokról és az Oroszország ellen bevezetendő újabb szankciókról.

Az orosz haditengerészet várhatóan hamarosan támadást intéz Odesszára, a város Ukrajna legnagyobb és leghíresebb tengeri kikötővárosa.

A béketárgyalások egyelőre különösebb eredményt nem hoztak. Az ukrán biztonsági szervek közben megölték sajt békedelegációjuk egyik tagját, akit árulással vádoltak. Denis Kireev az ukránok szerint információkat adott át az oroszoknak.

Az orosz erők helyi beszámolók szerint a földdel tették egyenlővé Borodjanka települést, ahol nincs sem víz, sem áram.

Az ukrán fegyveres erők beszámolói szerint az elmúlt órákban 10 orosz repülőgépet illetve helikoptert semmisítettek meg.

Körkép.sk/AP, BBC, Reuters, ČT24, MTI, Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »