Majoross Gergely: az egészséges elégedetlenség jó motorja lesz a jégkorong-válogatott fejlődésének

Majoross Gergely:  az egészséges elégedetlenség jó motorja lesz a jégkorong-válogatott fejlődésének

Majoross Gergely a férfi jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya. Kercsó Árpád 2001-es távozása óta ő az első magyar szakember, aki nem ideiglenesen vezeti a nemzeti csapatot.

Amint az korábban az InfoRádió Aréna című műsorában Such György, a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette, Majoross Gergely lett a világ élvonalába visszajutott magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitánya. Megbízatása három évre szól. Az új kapitány, aki vasárnap lesz 45 éves, első tétversenye az augusztus 29. és szeptember 1. közötti pozsonyi olimpiai selejtező lesz.

A korábbi kapitány, a kanadai Don MacAdam – miután lejárt a szerződése – a sikerrel megvívott bolzanói divízió I/A-vb után távozott posztjáról, és éppen ő – mint a magyar szövetség sportigazgatója – tett javaslatot Majoross kinevezésére Such György elnöknek, az elnökség pedig kedden elfogadta a jelölést.

„Nagyon örülök ennek a lehetőségnek, és nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy én lehetek hosszú idő után az első magyar szövetségi kapitány a jégkorong-válogatott élén. Nagy kihívásnak is gondolom, de biztos vagyok benne, hogy stábommal helyt fogunk tudni állni” – mondta az új szövetségi kapitány az InfoRádió érdeklődésére.

Majoross Gergely 2013 és 2020 között volt már a válogatott másodedzője, sőt a 2019-es divízió I/A-s tornán megbízottként már irányította a válogatottat, és úgy véli, a nemzeti csapatnál töltött nyolc évben gyűjtött tapasztalatai jól tudja majd használni a jövőben is. Az első feladatának azt tartja, hogy a bolzanói világbajnokságon elért eredményeket stabilizálni tudják.

„Ez egy átépítés alatt álló válogatott, generációváltás kezdődött az elmúlt évben, és ezt az utat kell tovább járnunk. Minél több fiatalt kell tudnunk beépíteni, és minél magasabb szintre hozni őket annak érdekében, hogy stabil A csoportos legyen a magyar válogatottból. Nyilván ez óriási kihívás, valószínűleg a hároméves periódusban nem elérhető, de ebbe az irányba kell lépéseket tennünk” – mondta Majoross Gergely, és hozzátette, az is egy fontos, hogy most három évre kapott bizalmat, mert ez a fajta állandóság a jégkorong-válogatott javára fogja szolgálni.

Hírdetés

A felvetésre, hogy van-e realitása annak, hogy a csapat bent maradjon az A csoportban jövőre, azt felelte, hogy nem is lehet más céljuk, ugyanakkor hozzátette: ez nem elég. Szerinte ideális esetben egy mérkőzést kell megnyerni a világbajnokságon a bennmaradáshoz, de ha ez sikerül, akkor sem szabad azt hinni, hogy minden rendben van.

„Szerintem ennél sokkal nagyobb a feladat. Most A csoportos válogatottként a vb-n hét, az olimpiai selejtezőn három, és a többi tornán remélhetőleg még több mérkőzést játszhatunk a legjobbak ellen, és ezt jól kell tudnunk használni arra a célra, hogy fejleszteni tudjuk a keretünket, és a srácok hatékonyan tudjanak játszani ezen a szinten is” – mondta a kapitány, aki tagja volt az elitbe először 2008-ban, Szapporóban feljutó válogatottnak, ugyanakkor nem szereti összehasonlítani az akkori eredményt a mostaniakkal.

„Azt szoktuk mondani, hogy Szapporóban még úgy néztünk ki, mint a jamaicai bobcsapat, így sikerült elérnünk egy feljutást. Ez nyilván túlzás, mert 2008-ban már egészen összeálltak a dolgok a válogatott körül, de azért mi mé a 2000-es évek elején emlékszünk egészen borzalmas körülményekre is. Akkor az A csoport a csoda kategóriája volt. Ma szerencsére már nem kell csodáról beszélnünk” – értékelt Majoros Gergely.

Úgy látja, jelenleg sokkal jobbak a körülményeink, sokkal nagyobb a bázis, amire a magyar jégkorong építhet, ennek ellenére azt mondja, mindig kritikusnak kell lenni.

„Fontos, hogy keressük a módját annak, hogy hogyan tudunk a rendelkezésre álló lehetőségekből még többet kihozni, mint amit eddig sikerült,. Az eredmények azt mutatják, hogy van előrelépés, de szeretnénk még többet és még gyorsabban haladni előrefelé, és ez a fajta egészséges elégedetlenség jó motorja a továbblépésnek'” – magyarázta az új jégkorongkapitány.

Majoross Gergely játékosként a nemzeti csapatban közel 150-szer szerepelt. 2011-es visszavonulását követően edzőnek állt. A MAC juniorjainak, majd a Miskolci Jegesmedvék és a MAC magyar, illetve szlovák bajnokságban szereplő felnőtt együtteseinek trénere volt. Kétszer nyert MOL, illetve Erste Ligát. Ezt követően, 2021-től tavaly nyárig a szlovák Nové Zámky vezetőedzőjeként tevékenykedett, majd az elmúlt idényben a német másodosztályú Ravensburgnál dolgozott. Hét szezon át volt a válogatott másodedzője is.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »