Magyar szavazatokkal nyerhet Pellegrini a második fordulóban

Magyar szavazatokkal nyerhet Pellegrini a második fordulóban

A vártnál nagyobb különbségű eredmény született a szlovák köztársaságielnök-választás első fordulójában, de az előzetes várakozásoknak megfelelően végül Peter Pellegrini és Ivan Korčok között dől majd el, hogy ki lesz Szlovákia következő köztársasági elnöke. Ennek megfelelően mindkét politikus komoly esélyekkel vághat neki a következő fordulónak, ami előtt az intenzív kampány mellett több tárgyalás is vár a két köztársaságielnök-jelöltre.  

A politikai paletta teljes egészét lefedő jelöltlistát vonultatott fel a legutóbbi államfőválasztás Szlovákiában, amin végül kilenc politikus mérettette meg magát. Kisebb meglepetésre azonban végül Ivan Korčok futott be győztesen a szavazás végén, több mint 5 százalékot mérve a második Peter Pellegrinire.

Emellett, Korčok a hagyományosan nagyobb választási kedvvel rendelkező észak-szlovákiai és nyugat-szlovákiai járások többségében is győzni tudott, amelyekben a részvétel szinte mindenhol meghaladta az országos átlagot. Különösen jó eredményt ért el a korábbi külügyminiszter a fővárosban és a Pozsonyhoz közeli járásokban, ahol a 60 százalékot meghaladó részvétel mellett, mindenhol sikerült megszereznie a voksok több mint 50 százalékát. Peter Pellegrini ezzel szemben inkább a kisebb településeken tudott magabiztos győzelmet aratni, emellett pedig a jellemzően alacsonyabb választási kedvvel bíró dél-szlovákiai és kelet-szlovákiai járásokban tudta megszerezni a legtöbb szavazatot, ahol a részvétel szinte mindenhol jócskán elmaradt az országos átlagtól.

Ennek okán, noha Pellegrini összességében a szlovák járások több mint felében és a kisebb települések zömében is győzni tudott, az ott tapasztalható alacsonyabb részvételnek köszönhetően végül a rá leadott szavazatok aránya elmaradt a Korčokra leadott szavazatok arányához képest.

A vártnál szerényebb eredményt ért el azonban Forró Krisztián is, aki a párt által reálisnak vélt 3,5-4 százalék helyett, mindössze a szavazatok 2,9 százalékát tudta csak megszerezni. Forró az eredmények ismertetése után maga is elismerte, hogy a mozgósítás tekintetében jelentősen elmaradt a várakozásoktól a párt, pozitívan értékelte ugyanakkor, hogy az elért negyedik hellyel sikerült a szlovák politikai térképen tartani a felvidéki magyar közösséget.

Hírdetés

A Forróra leadott szavazatok aránya és a magyarlakta járásokban tapasztalható gyenge választási kedv – a Komáromi járásban például mindössze 33,7 százalék – azonban komoly problémát okozhat a párt számára az európai parlamenti választásokhoz közeledve.

Emellett a pártelnök több dél-szlovákiai járásban is csupán a harmadik, vagy a negyedik helyet tudta megszerezni, ami a júniusi EP-választások eredményeire is hatással lehet. Az azt megelőző kampány során a pártnak így minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell majd fektetnie a szavazóbázis mozgósítására, aminek hiányában ismét képviselet nélkül maradhat a felvidéki magyarság az Európai Parlamentben.

A várhatóan intenzív kampánynak köszönhetően a felvidéki magyarok a gyenge szereplés ellenére azonban mégsem várhatják esélytelen pozícióból az államfőválasztás második fordulóját, ahol könnyen királycsinálók lehetnek.

A magyar választók meggyőzésére ugyanis már az első fordulót megelőző kampányban is nagy hangsúlyt fektettek a felek, sőt Korčok a magyar nyelvű plakátok kihelyezése mellett, a választási győzelem után magyar nyelven is köszönetet mondott az embereknek.

Várhatóan tehát a második forduló előtt is nagy hangsúlyt kap majd a politikusok részéről a korábbi ellenfelek szavazóinak meggyőzése, ami kapcsán a harmadik helyen befutó Harabiné mellett, a magyar választók is újra kiemelt figyelmet kaphatnak. Ezt jelzi, hogy Peter Pellegrini már a választás másnapján tárgyalásokat folytatott a Magyar Szövetség vezetésével, nemrég pedig már Királyhelmecen kampányolt, miután a Magyar Szövetség vezetése hivatalosan is bejelentette, hogy őt támogatja majd az áprilisi második fordulóban.

Bár azokon az eddigi tapasztalatok alapján alacsonyabb a választási kedv, a szoros verseny magasabb részvételre sarkallhatja a választókat, amit kihasználva egy sikeres mozgósításnak köszönhetően akár egy nagyobb arányú győzelem sem elképzelhetetlen a jelenlegi házelnök számára.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »