Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Urbán Erik OFM

Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Urbán Erik OFM

Hat székelyföldi, közösségét szolgáló személyiséget tüntetett ki Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i magyar államalapítás ünnepe alkalmával. Az elismeréseket Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárságának főosztályvezetője és Dolhai István főkonzul adta át szeptember 13-án, pénteken este a csíkszeredai külképviseleten.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepsége a magyar himnusz eléneklésével kezdődött.

Többek mellett Urbán János Erik ferences szerzetes, a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa, a gyulafehérvári főegyházmegye megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynöke, a nemzeti és vallási önazonosság megőrzése iránt elkötelezett lelkipásztori szolgálata, a csíksomlyói pünkösdi nagybúcsúk megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

„Az 1981-ben Krasznabélteken született Urbán János. Erik testvér szerzetes papi elhivatottsága, lelkülete, jó szervezőkészsége korán megmutatkozott, hiszen teológiai tanulmányait, szerzetesi örökfogadalmát és 2008. július 19-én történt pappá szentelését követően a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya hamar kitüntette bizalmával: Kaplonyban rövid segédlelkészi szolgálata után 2009-ben kinevezte a helyi közösség házfőnökének, valamint a rend provinciai titkárának, amely funkciókat 2011-ig töltötte be.

Hogy jól kamatoztatta a rábízott talentumokat, azt további szerzetesi élete és szolgálati feladatai is bizonyítják: 2011-ben Csíksomlyóra helyezték kegyhelyigazgatónak, 2013-tól pedig a tartomány vezetőtestületének, az úgynevezett definitorima tagja lett. A csíksomlyói kegytemplom igazgatójaként 2011-től 2019-ig ő szervezte a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsút, különös tekintettel a liturgikus programokra. Ugyancsak a Székelyek Nagyasszonya szentélyének őreként elhivatottan folytatta elődei munkáját – évente részt vett az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló konferenciáin, amelyeken »láthatóvá« tette a csíksomlyói kegyhely gazdag lelki életét a nagyvilág számára, hozzájárulva ahhoz, hogy a Romániát képviselő székely-magyar kegyhely bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, illetve hogy az ott szerzett tapasztalatok a helyi viszonyokra alkalmazva használhatók legyenek a ferences közösség és a hívek javára.”

A kitüntetések átadása után Brendus Réka, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai főosztályvezetője azt mondta: mindannyiunk számára nagy öröm, hogy már több mint három évtizede a magyar állami kitüntetéseket, szakmai díjakat, elismeréseket nemcsak magyarországiak, hanem határon túli magyarok is megkaphatják.

Hírdetés

„Tudjuk, hogy az elismerésekkel mindig teljesítményeket díjaznak, és a teljesítmények mögött emberek, közösségek állnak. Számunkra természetes, hogy ezek közül mindegyikünkhöz hasonlóan végzik a saját munkájukat, élik a saját területüket, viszont azt nem tudjuk, csak ők, hogy mennyi időt vesznek el ezzel a családjuktól, mennyi időt vesznek el a szabadidejükből, a pihenőidejükből.

Erős segítség az, hogy identitásukat, anyanyelvüket, kultúrájukat ápolhassák” – mondta a főosztályvezető. Megjegyezte: a kitüntetések nemcsak a múltról és a jelenről beszélnek, hanem a jövő nemzedékek számára is példát mutatnak alázatos kitartásból, erőfeszítésből, hozzáállásból.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepségét a Ritornello Quartet előadása tette meghittebbé.

A kitüntetési ünnepségről és a többi elismerésben részesültről ITT olvashatnak részletesen. 

Forrás: Hargita Népe/Bíró István; Romkat.ro 

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »