Mács József íróra emlékeztek a bátkai alapiskolások

Mács József íróra emlékeztek a bátkai alapiskolások

Április 18-án, Mács József, Bátka község szülötte, Magyar Örökség-díjas író meg nem élt 93. születésnapján a bátkai alapiskola irodalmat kedvelő tanulói Mács Ildikóval, a „Felvidék krónikásának” nevezett író lányával, a miskolci Felvidék Ház szakmai igazgatójával találkozhattak.

„Nagy örömmel készültem Bátkába, s édesapám szemével néztem a tájat” – nyilatkozta a Felvidék.má-nak Mács Ildikó, aki kifejtette, hogy édesapja imádta szülőfaluját, ezer szállal kötődött hozzá, s ezt az örökséget átadta neki is.

Mács Ildikó hozzátette: „Ezen az örökségen keresztül működtetem a Magyar Házak Hálózatán belül a Felvidék Házat, és sajnálom, hogy ezt már nem élte meg, de tudom, büszke rám. Mert engem is, ahogyan élete végéig őt is, fogva tartanak a gyökereim, s ennek a munkának köszönhetően megmutathatom, hogy a Felvidék él.”

A beszélgetés résztvevőit Sebők Csilla iskolaigazgató köszöntötte, kifejtette, hogy örül a tanulók érdeklődésének, hogy kíváncsiak Mács József és lánya munkásságára.

Mács Ildikó elmondta, annak ellenére, hogy gyermekkorában nem adatott meg, hogy a nagyszülőkhöz jöjjön, Bátkában otthon érzi magát. A nagymamája korán meghalt, csak a szülői ház előtt tudott megállni, mindig anyai nagyszüleinél, Páskaházán nyaraltak.

„Ahogy teltek az évek, egyre fontosabb lett Bátka, mert édesapa soha nem engedte el a szülőföldjét, ahogyan az sem őt. S amikor Hencz Péter polgármester kijelölte a díszsírhelyét, azt mondta nekem, hogy onnan a templomot és az iskolát látja. Neki ez a kettő nagyon fontos volt, a hitvallása is az volt, hogy magyar gyermek magyar iskolába járjon. Végtelenül hálás vagyok, s olyan jó még a temetőbe is kimenni hozzá” – nyilatkozta Mács Ildikó, aki a találkozót követően a gyerekekkel és az iskola vezetőségével megkoszorúzta édesapja sírját.

S más tekintetben is különös volt a mai alkalom. A Bátkai Alapiskola és Óvoda kiadásában épp a mai napra megjelent a Helyi ismeretek (regionális nevelés) tantárgy segédanyagaként a 7. évfolyam számára készült Munkalapok, melyben természetesen Mács József is szerepel.

Hírdetés

„Az anyagon három évig dolgoztunk. Elsősorban Bátkáról próbáltunk meg mindent összeszedni, de voltunk szomszédolni is Nemesradnóton, Nagybalogon, Zsípben. Volt egy tanítókból álló munkacsoport a Balog-völgyből, akik az ötleteiket és a tudásukat adták hozzá. Az órákon az elkészült munkalapokat fokozatosan lepróbáltuk” – avatott be a részletekbe Gyurán Ágnes.

Mint megtudtuk, azért munkalapok és nem munkafüzet, merthogy azt szeretnék, ha a gyerekek portfóliót raknának belőle össze, amibe bele lehet majd helyezni azokat a dokumentumokat, cikkeket, melyeket közben a tanuló összegyűjt. Tehát a tananyag elméleti részének átvételét követően a gyakorlati részben tölthetik ki a munkalapokat, amelyekbe szelfit ragaszthatnak, rajzolhatnak, különböző feladatokat oldhatnak meg, elgondolkodhatnak a község jövőképén, megalkothatják a családfájukat, igaz-hamis teszteket fejthetnek meg.

Mintegy visszacsatolásként, hogy jól emlékeznek az elhangzottakra, miszerint Mács József a felvidéki magyarság sorsát megjelenítő irodalmi munkásságáért 2022-ben Magyar Örökség díjat kapott, így kiemelkedő nemzeti érték; hogy a bátkai alapiskola könyvtára 2021-ben vette fel a Mács József nevet; hogy Az elcsatolt vagon című regénye 2015-ben az év legjobb könyve lett; hogy a Hét című folyóiratnál 30 évig dolgozott; hogy az 1956-os forradalom melletti bátor kiállása miatt eltávolították az újságírástól; hogy Bátka után Rimaszombatban, Sárospatakon, Miskolcon és Pozsonyban tanult.

Ezzel a mai rendkívüli irodalomórán résztvevők már betekintést is nyerhettek a Munkalapok 7 témakörébe: Az én falum, Életmesék, Az én iskolám, Miről mesélnek a régiek?, Kik voltunk és vagyunk?, Szomszédos falvak, Mit mutatnék meg a turistáknak?

A Munkalapoknak lesz egy nyilvános bemutatója is a bátkaikat számára, amihez kapcsolódik majd egy kiállítás is, amelyet az idei Pedagógiai projektnapra készítettek. A Gömör-Nógrád öröksége témakörben a gyerekek megfestették, megrajzolták a helyi értékeket.

Az összejövetelt megtisztelte jelenlétével Hencz Péter polgármester is, aki a Felvidék.ma kérdésére elárulta, hogy dolgoznak egy Mács József-emlékszobán. Ugyanis Bátka község megkapta a családtól Mács József személyi könyvtárát, könyvgyűjteményét, amit szeretnének méltó módon elhelyezni. Míg a pályázati források ezt nem teszik lehetővé, addig a könyveket és az emlékvitrint a községi könyvtárban rendszerezik és teszik látogathatóvá.

(Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »