Macron: „Európának meg kell védenie Ukrajnát, bármennyibe is kerül”

Macron: „Európának meg kell védenie Ukrajnát, bármennyibe is kerül”

Nyitókép: SITA

A francia elnök szerint fel kell készülni arra a lehetőségre, hogy Joe Biden nem tudja a Kongresszuson keresztül vinni az Ukrajnának szánt katonai segítségnyújtási költségvetést, vagy vereséget szenved az idei elnökválasztáson.

A svéd védelmi akadémián, Ulf Kristersson svéd miniszterelnök jelenlétében mondott beszédében Macron a továbbiakban úgy fogalmazott:

„Európa szerencsés volt, hogy Amerika partnere volt, de tisztán kell látnunk: Ukrajna az európai kontinens része, és bármit is dönt Amerika, helyes és merész döntéseket kell hoznunk Ukrajna és az ukrán nép támogatása érdekében”.

Hírdetés

A francia elnök azt is mondta, ha összehasonlítjuk az EU védelmi kiadásait Vlagyimir Putyin orosz elnök teljes védelmi költségvetésének átalakításával, akkor látható, hogy az „EU nem tett eleget”. Macron emellett nagyobb európai energiaügyi együttműködést és autonómiát is szorgalmazott, azt mondta, hogy a jövőben az európai energiának nagyobb beszállítói sokszínűségre van szüksége.

Svájc megkezdte tankok szállítását Németországba

Svájc kedden kilencet leszállított, abból a 25 Leopard 2-es harckocsiból, melyek eladásáról tavaly ősszel megállapodott Németországgal. A hagyományosan semleges Svájc részéről az volt az eladás feltétele, , hogy a harckocsikat nem adhatják tovább Ukrajnának, hanem azokkal csak a NATO- és EU-partnereknél jelentkező hézagokat tölthetik fel.

Euronews


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »