Luxuscikké válik a mindennapi kenyér? Jön az újabb áremelés

Luxuscikké válik a mindennapi kenyér? Jön az újabb áremelés

A Szlovákiai Pékek, Cukrászok és Tésztagyártók Szövetsége (SZPCC) arra hívta a figyelmet, hogy az utóbbi két hónapban a kenyér, a péksütemények, a sütemények és a tésztafélék előállítási költségei  kétszámjegyű százalékkal emelkedtek. A pékek számára nem marad más lehetőség, mint ismét emelni az eladási árakat.

Soha ilyen nehéz időket még nem éltek meg a pékek és cukrászok, mint amilyet most kénytelenek elviselni. A pandémia idején és a háború okán, ami megdrágította a kenyérgabona árát, semmilyen segítséget sem kaptak. Sajnos ennek a levét a vásárlók isszák meg. Azalatt a negyedév alatt, mióta a háború tart, az agrártárca semmit sem volt képes tenni az élelmiszergyártókért, jelentette ki a pékek szövetségnek elnöke, Milan Lapšanský.

Szavai szerint nem egészen két hónap alatt egy tonna búza ára 420 euróról 550 euróra emelkedett, ami 31 százalékos árnövekedést jelent.

Hírdetés

Az olajok, élesztők és a lisztből készült termékek ára 25 százalékkal nőtt, a csomagolóanyagé szintén ugyanennyivel. A logisztikai költségek, főleg az üzemanyagárak emelkedése miatt, ötödével nőttek. Ha ezeket a pluszköltségeket nem építenék be az árakba, akkor elbocsátásokhoz kellene folyamodniuk, illetve be kellene zárniuk több pékséget.

A pékségek nem tudnak lépést tartani a költségnövekedéssel és ha ez így megy tovább, hamarosan több kénytelen lesz bezárni.  A pékek továbbra is dolgozni akarnak, de ez a rendkívüli helyzet rendkívüli támogatást kíván.

Annál is inkább, mert az járulékokat továbbra is fizetik az állam felé. Ebben a kritikus helyzetben azért is várják a segítséget, mert ez a szektor alkalmazza az élelmiszeriparban dolgozók mintegy harmadát, hangsúlyozta Lapšanský.

Szlovákiában több mint 12 ezren dolgoznak pékségekben, cukrászatokban és tésztagyárakban.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »