Lovastábor a Bagolyvár alatt

Lovastábor a Bagolyvár alatt

Csodás környezetben, a sőregi Bagolyvár alatt, a Szó család tanyáján szervezte meg lovastáborát Bencsik Andrea, ahol valódi tanyasi élet várta a gyerekeket. A kilenc lovon és pónin kívül negyven kecske és tíz bárány is itt lelt otthonra. 

Az egykor a szövetkezethez tartozó tanya 11 éve a sőregi Szó család tulajdonába került. Bencsik Andrea elmondja, 2019 májusában hozta át a birtokra a lovait, és még abban az évben elkezdte a táborok szervezését.

Mivel már azelőtt is többen jártak hozzánk lovagolni, szerettem volna, ha a gyerekek jobban megismerik egymást. Ennek legjobb módja a táborozás.

Azonnal akkora sikere lett, hogy még abban az évben másik négy követte – mesél a kezdetekről a szervező, akinek a fő célja az volt, hogy a gyerekeket kimozdítsa az otthoni közegből, hogy minél több időt töltsenek a természetben, feltöltődjenek ebben a csodás környezetben.

A táborok iránt azóta is nagy az érdeklődés. Az idei résztvevők négyéves kortól 13 éves korig érkeztek, akadtak köztük kezdők és haladók, a szervezők ehhez igazítva állították össze a programot.

– A kezdőknek bemutattuk a lóápolást, a nyergelést, a lovakkal való bánásmódot, hogyan kell fel- és leszállni a lóról, mi a helyes testtartás, hogyan kell ülni a lovon. Nagyon jól bevált náluk a lovon végzett tornagyakorlatok elsajátítása, amely javítja a testtartásukat és a koordinációs képességet. A haladókat pedig abban fejlesztettük, amilyen kategóriában szeretnének tovább haladni. Voltak köztük, akik versenyezni is szeretnének. Velük a díjugratást gyakoroltuk akadályokon – mondja Ondrejšík Tamás, a lovastanya egyik nyári kisegítője, aki 12 éve lovagol, és öt éve van saját lova.

Hozzáteszi, a lovaglást mindenkinek ajánlani tudja, hiszen

Hírdetés

egyformán elősegíti a fizikális és a mentális fejlődést. A lovak közelsége számtalan pozitív hatással bír a gyerekek fejlődésére és nevelésére.

Javítja a test oxigén- és vérellátását, oldja a szorongást, növeli a szervezet ellenálló képességét. Rendszert teremt az életükben, energiát ad és feltölt. Az aktív és egészséges életmód alapja is lehet.

A gyerekek a táborban élményekkel és önbizalommal gazdagodnak. Ráadásul a lovaglás fejleszti az izmokat, a lóról való gondoskodás kedvezően hat a személyiségre és a lélekre.

A ló és lovasa közötti egyedülálló kapcsolat pedig olyan szereteten és barátságon alapul, amelyet egy kívülálló talán nem is érthet.

A gyerkőcök elmesélték, kinek mi tetszett a pár nap során. Ferencz Tamara, aki másodszor vett részt a táborban, elmondja, szeret ide járni, tetszik neki a program és a környezet. Néhány nap alatt elsajátította az ügetést és a lovon való helyes testtartást. Kolenkáš Glória is hasonló élményekről számolt be. Neki ez már a harmadik táborozása. Szeret itt lenni, hiszen sokat mókáznak és lovagolnak.

Nagyon tetszett neki például a ló lefektetése, amit inkább a gyakorlottabb lovasok végeznek. Ha a ló túl magas, akkor lefektetik, ráülnek, és a lovassal együtt áll fel a paci, meséli Glória. Berta Dóra az idén először táborozott. Azt mondja, neki a lovakról való gondoskodás tetszett, hiszen naponta többször tisztították, fürdették és nyergelték a pacikat. De lovas túrán is részt vettek, és megnézték a Bagolyvárat.

Bencsik Andrea zárásként elmondta, bár a gyerekek nagy része városból érkezett, nagyon élvezték a tanyasi életet. A Szó-birtokon egyébként egész évben biztosítanak lovaglási lehetőséget bárki számára, aki kedvet érez hozzá. A következő tábor augusztus 9-től 13-ig valósul meg, amelyre ismét az alapiskolás gyerekeket várják.   

Megjelent a Magyar7 2021/31. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »