Lopott méregdrága személygépkocsit fedeztek fel Mezőkaszonynál és negyvennyolcan megsérültek az M7-es autópályán: augusztus 14-15-i hírösszefoglaló

Lopott méregdrága személygépkocsit fedeztek fel Mezőkaszonynál és negyvennyolcan megsérültek az M7-es autópályán: augusztus 14-15-i hírösszefoglaló

Olaszországban ellopott méregdrága személygépkocsit fedeztek fel a mezőkaszonyi ellenőrző ponton (Fotó); Nyolc ember az életét vesztette, negyvennyolcan megsérültek az M7-es autópályán; Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok – Fekete berkenye; Csizmár Sarolta, a pedagógusból lett turisztikai szakember – A turizmus vírusával fertőződtem meg; Moszkvába és Kijevbe látogat a német kancellár. Kiemeltük azokat a cikkeket, melyek népszerűek voltak 2021. augusztus 14-15-én.

Egy 2020-as kibocsátású BMW X5 típusú személygépkocsit fedeztek fel a mezőkaszonyi ellenőrző ponton, melyet 2021. márciusában loptak el Olaszországban. A határellenőrzési intézkedések során azonban működésbe lépett az Interpol adatbázisa. Kiderült, hogy a BMW X5 járművet 2021 márciusában Olaszországban lopták el. A határőrök az esetről értesítették az Interpol ukrajnai irodáját, ahonnan megerősítést kaptak.

Oldalára borult egy utasokat szállító autóbusz Szabadbattyán térségében. Az elsődleges adatok szerint a helyszínen nyolc ember az életét vesztette, negyvennyolcan megsérültek. Ellátásuk, kórházba szállításuk folyamatban van.  A helyszíni szemlét a rendőrök megkezdték. A  helyszínen teljes útlezárás van érvényben, az egyenruhások a forgalmat a szabadbattyáni lehajtónál terelik le az autópályáról, visszatérési lehetőségük a járművezetőknek a következő felhajtónál lehetséges, a 63-as számú főútról.

Hírdetés

A fekete berkenyét (Aronia melanocarpa), mint gyümölcstermő növényt először Szentpéterváron láttam az egyetemi éveim alatt. Ott már abban az időben több száz hektáros telepítések voltak. Jelenleg is a skandináv államokon kívül Oroszország északi részén, Szentpétervár vonzáskörzetében vannak a legnagyobb fekete berkenye (arónia) ültetvények. Mivel az európai unióban az élelmiszerek mesterséges színezése tiltott, egyre jobban előtérbe került a fekete berkenye, mint természetes élelmiszerszínező anyag. Jelenleg Észak-Európán kívül termesztése gyorsan terjed Lengyelországban, Németországban, Csehországban és Szlovákiában. Magyarországon jelenleg honosítás alatt áll és folynak a fajtakísérletek. A rendszerváltás előtt Kárpátalján is voltak ipari ültetvények.

A nagymuzsalyi születésű Csizmár Sarolta a turizmus fellendítésének igazi nagykövete lett Kárpátalján. Pályáját pedagógusként kezdte, majd idegenvezetéssel, falusi vendéglátással kezdett el foglalkozni. Vallja: igyekszik mindig úgy bemutatni szülőföldjét, hogy minél többet tudjanak meg e hányattatott sorsú, de ugyanakkor csodálatos vidékről és lakóiról.

Az orosz és az ukrán fővárosban tesz hivatalos látogatást a jövő héten Angela Merkel német kancellár – jelentették be pénteken Berlinben. Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kormányfő augusztus 20-án Moszkvába látogat, ahol találkozik Vlagyimir Putyin orosz államfővel. A program további részleteit a hét elején ismertetik. Két nappal később, augusztus 22-én Angela Merkel Kijevbe utazik, ahol a tervek szerint tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Programjának részleteit ugyancsak a hét elején közlik.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »